Educație

Marii câștigători ai Olimpiadei CuGeT 2019

Colegiul Național „Emil Racoviță” și Liceul Teoretic „Avram Iancu” sunt școlile din care provin câștigătorii locului I de la clasele IX-X, respectiv XI-XII.

Zeci de susținători au animat sâmbătă, 9 noiembrie, atmosfera de la finala celei de-a patra ediții a Olimpiadei de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni – CuGeT, încurajându-i pe finaliști cu urale, aplauze și chiar bătăi de tobe în băncile Aulei Victor Jinga din incinta Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Competiție spectaculoasă

,,Competiția de anul acesta a fost una spectaculoasă: am avut aproape 10.000 de participanți, dintre care doar 40 au ajuns în finală - cu alte cuvinte, 250 de elevi și tineri cu vârsta cuprinsă între 14 și 25 de ani au concurat pe un singur loc! Indiferent de rezultatele obținute, toți participanții sunt câștigători. Din partea întregii echipe AFA, îi felicităm și sperăm să îi vedem și anul viitor, la ediția cu numărul cinci”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri Cluj.


Păstrând formatul edițiilor anterioare,, Asociația Femeilor de Afaceri Cluj a recompensat câștigătorii etapei finale cu premii în bani: cei de pe locul I au primit câte 2.500 de lei, cei poziționați pe locul II câte 1.500 de lei și cei clasați pe locul III câte 1.000 de lei, iar fiecare concurent calificat în etapa finală a primit o recompensă de 100 de lei. Pe lângă premiile în bani, organizatorii le-au oferit participanților bilete și abonamente la festivaluri, operă și cinema și nu au uitat nici de publicul spectator la finală: trei dintre aceștia au plecat acasă cu un abonament la Electric Castle, un abonament la TIFF și, respectiv, un pachet de patru bilete la Cinema City, oferite prin tragere la sorți.

Concursul se desfășoară în faze succesive: etapa pe clasă, etapa pe oraș, semifinala și finala, organizată sub forma unui spectacol televizat. Concurenții se împart în trei categorii de vârstă: clasele IX-X, clasele XI-XII și tinerii de 18-25 de ani.


Tinerii, ași la cultură generală

Deși complexitatea întrebărilor a crescut față de fazele anterioare, publicul spectator a rămas uimit de vastele cunoștiințe de cultură generală pe care tinerii au dovedit că le posedă. Competiția a fost foarte strânsă mai ales la categoria claselor IX-X, unde două concurente erau aproape să epuizeze întrebările de baraj în lupta pentru locul I:

„A fost o experiență faină! Mi-a plăcut, a fost interesant […] În timpul barajului, când am văzut-o pe Maria că are alt răspuns, am zis: Hopa… are dreptate. Mă obișnuisem să dăm amândouă același răspuns”, a declarat Iulia Opriș, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” și câștigătoarea locului I la prima categorie de vârstă. „Adversara” Iuliei a fost Maria Andreea Fărcaș, elevă tot în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Avram Iancu” și ocupanta locului al II-lea. Când Iulia a fost declarată câștigătoare, cele două fete s-au luat în brațe, în uralele și aplauzele spectatorilor încântați de un duel pe cinste. Elev la Liceul Teoretic „Avram Iancu” este și Tudor Andrei Mocan, câștigătorul locului I la a doua categorie de vârstă (clasele XI-XII).


„Inițial am venit doar așa, ca să încerc, la prima etapă. Apoi, am văzut că merge bine treaba, am ajuns în finală și nu mi s-au părut foarte complicate întrebările, a fost ok!” a declarat Cîrjan Ana Maria, câștigătoarea locului I la categoria tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani.

„A fost prima participare pentru mine în finală și mi-am dorit foarte mult să ajung aici. […] A fost o experiență interesantă și le recomand tinerilor să participe aici, pentru că sunt ferm convinsă că toți ar trebui să-ți valorifice cultura generală”, a declarat Ilinca Maria Farcaș, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „George Coșbuc” și ocupanta loculul al III-lea la a doua categorie de vârstă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter