Educație

Parada modei în școlile din România. Elevă din Cluj cu haine scumpe: „Mă declar snoabă!”

De la uniforma școlară pe care elevii o purtau obligatoriu în urmă cu mulți ani, multe licee din România au ajuns podiumuri de modă.

Parada modei în școlile din România. Elevă din Cluj-Napoca cu haine scumpe: „Mă declar snoabă!” Parada modei în școlile din România. Elevă din Cluj-Napoca cu haine scumpe: „Mă declar snoabă!”

Unitățile publice de învățământ nu mai impun un cod vestimentar strict, iar etalarea bogăției poate avea urmări serioase. Sunt părinți care nu își permit să susțină financiar toate mofturile adolescenților, copiii având de suferit în cercul pe care îl frecventează, potrivit stirileprotv.ro. Alina, o elevă în clasa a 12-a la un liceu din Cluj-Napoca, spune că are haine de câteva mii de euro și că își dorește să devină designer vestimentar. Pentru ea contează enorm calitatea și aspectul.

Reporter: Ținuta ta cât costă?


Elevă: În jur de 500 de lei.

Reporter: Îți cumperi de obicei haine de marcă?


Elevă: Da, având în vedere că mă declar snoabă, da!

Reporter: Ai multe haine acasă?


Elevă: Da. Eu zic că da.

Psihologul clujean Lenke Iuhoș dezvăluie că sunt foarte mulți părinți care merg și se împrumută, doar că să aibă un copil perfect imbrăcat. „Când părinții simt o lipsă din partea copilului, ei compensează și alimentează zona de vestimentație”, avertizează aceasta.


Corina Pop, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” din Cluj-Napoca, recunoaște că a fost o tentativă de a introduce uniformele școlare, dar, spre surprinderea ei, s-a lovit de refuzul a multor părinți.

„Am colege care investesc mii de lei în ținute. Nu mi se pare ok. Vii aici să înveți, nu să faci o concurență cu cineva”, este de părere o elevă. „Țin să fiu curat, ordonat, totul în regulă, dar există și cealaltă parte, unde mulți se îmbracă cu haine super scumpe”, mărturisește un alt licean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter