Educație

Fiica actriței Maia Morgenstern, studentă la Cluj

Actriţa Maia Morgenstern a felicitat-o pe fiica ei Cabiria pentru reuşita la examenul de admitere dat la Facultatea de Teatru din Cluj-Napoca printr-un mesaj publicat pe Facebook în care le mulţumeşte celor care au învăţat-o şi în care o îndeamnă să lupte pentru ceea ce iubeşte.

Cabiria Morgenstern va începe din toamnă cursurile de Teatru la clasa lui Bács Miklós, actor şi director al Galei HOP.

”Te felicit, Cabiria Morgenstern! Esti studentă! Acolo unde ai dorit, aşa cum ai dorit! Îţi mulţumesc! Mai ales le mulţumesc tuturor celor care te-au «învăţat» ( şi te vor învăţa) să cauţi, să respecţi, lupţi pentru ceea ce iubeşti. Să o faci zi de zi. Cu determinare şi curaj. Cu umor şi curiozitate. Învăţând sa-ti cunoşti limitele, pentru a le depăşi. Bucură-te de viaţă, fata mea dragă. Sărbătoreşte sărbătorile de sărbătorit! Plângi lacrimile de plâns! Trăieşte”.


Actriţa a adăugat: ”Păi, nu e clar? La Bacalaureat: Matematică -10, Română - 9.45, Informatică - 9.15. Unde să dea examen copilului?!? La Teatru, normal! La Cluj, la domnul Bács Miklós!”.

Cele două joacă împreună în spectacolul ”Dibuk”, de S. Anski, în regia lui Chris Simion-Mercurian, la Teatrul Evreiesc de Stat.


Maia Morgenstern s-a născut la 1 mai 1962, la Bucureşti. A urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, clasa profesorului Dem Rădulescu, pe care le-a absolvit în 1985. În 1989, a devenit actriţă a Teatrului Evreiesc de Stat, iar din 1990 joacă şi pe scena Teatrului Naţional Bucureşti.

În acelaşi an, a fost premiată de UNITER pentru rolul din ”Trilogia antică”, de Andrei Şerban, pentru cel mai bun rol feminin. În 1993, actriţa a fost recompensată cu Premiul Naţional ”Lucia Sturdza Bulandra” pentru rolul Haya, din ”Ghetto”, şi a primit trofeul Ursul de Argint la Berlin pentru rolul din filmul ”Balanţa”, în regia lui Lucian Pintilie. În anul 2004, a devenit societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti.


Maia Morgenstern a primit ”Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, în Franţa, în 2012. În România, i-a fost acordat ordinul regal ”Nihil Sine Deo”.

Maia Morgenstern are trei copii - Tudor Aaron Istodor (născut în 1984), actor, Eva Lea Cabiria (născută în 1999) şi Ana Isadora (născută în 2003).

Ultimele Stiri
abonare newsletter