Educație

A absolvit un liceu de elită și vorbește impecabil engleza. AJOFM a trimis-o SĂ SPELE PODELE LA SUPERMARKET!

Absolvenți de licee de prestigiu din Cluj-Napoca și olimpici au fost trimiși de AJOFM la munca de jos. În loc să ofere locuri de muncă după competențe, instituția se agață ca în comunismul anilor '70 de "calificare".

O absolventă a Liceului Gheorghe Șincai, olimpică, a povestit pentru Monitorul de Cluj calvarul prin care a trecut când a mers la AJOFM să-și depună dosarul pentru a primi indemnizația de șomaj.

Inițial, spune tânăra, instituția nici nu a vrut să primească dosarele absolvenților cu diploma de bac din generația 2017. Legal, nu se poate fixa o astfel de interdicție.


"Am încercat să depun dosarul să primesc niște bănuți măcar până încep facultatea. Mi-a luat foarte mult timp pentru că angajații AJOFM nu dădeau informații exacte, nu mi s-a explicat procedura. Timp de o săptămână am tot strâns actele respective, când am ajuns acolo mi s-a spus că nu-mi pot face dosarul pentru că am diploma de bacalaureat. Am insistat să îmi ia dosarul, m-au întrebat ce specializare am, ce profil am, le-am zis că nu am nicio specializare, că vin de la profil de științe sociale. M-au întrebat dacă un job de operator calculator mi-ar conveni. Le-am spus din start că nu am specializare de acest gen și totuși am diplomă Cambridge și vroiam un job de traducător studii medii", povestește tânăra.

Aceasta spune că nu i s-a oferit din prima un post, ci doar promisiuni că angajații AJOFM îi vor căuta un loc în domeniul respectiv.


"Au fost de foarte puțin ajutor, nu păreau că ar dori să ajute, mai degrabă doamnele de acolo se supărau pe tine și erau indignate de ideea că ai vrea să apelezi la serviciile lor. O experiență foarte neplăcută. Mi-au lăsat o impresie neplăcută. Eu nu mai aștept niciun post, vreau să-mi confirm locul la facultate", spune tânăra care va urma cursurile Facultății de Istorie la Universitatea Babeș-Bolyai.

O altă tânără a trecut printr-o experință similară. A absolvit un liceu de matematică-informatică și când a mers la AJOFM pentru a obține indemnizația de șomaj i s-a oferit un job de casier sau să spele podele la supermarket.


"Am spus că nu pot face asta pentru că am terminat un liceu de matematică-informatică, am refuzat job-ul, după care cei de la AJOFM mi-au transmis că nu mai am dreptul la șomaj", spune aceasta.

Cum pot cere în 2017 indemnizația de șomaj absolvenții de liceu și facultate


Absolvenții de liceu și facultate care nu-și găsesc un loc de muncă după ce termină studiile au la dispoziție un termen de 60 de zile calendaristice de la absolvire pentru a cere indemnizația de șomaj, conform legislației noastre. Ei pot primi indemnizația pentru o perioadă de șase luni de zile, timp în care pot beneficia de anumite servicii de consiliere și formare profesională.

Primul pas pe care trebuie să-l facă tinerii fără loc de muncă pentru a obține banii de șomaj este să se înregistreze la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia își au domiciliul.


Legea prevede că tinerii au dreptul la indemnizație timp de șase luni, calculate de la momentul scurgerii perioadei de 60 de zile.

Banii pe care îi pot primi în fiecare lună reprezintă o sumă fixă, respectiv 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR), adică 250 de lei (ISR este 500 de lei în 2017). Într-un final, șomerii absolvenți vor primi o sumă de 1.500 de lei pentru cele șase luni de șomaj la care au dreptul.

La AJOFM Cluj, au fost înregistrate la data de 21 iulie 2017 puțin peste 368 de locuri de muncă vacante.

Ultimele Stiri
abonare newsletter