Educație

Elevii de 10 la Bacalaureat preferă facultăţile din România; ei au fost premiaţi de autorităţile din Cluj

Cei nouă elevi clujeni care au obţinut medii de 10 la examenul de Bacalaureat, numărul notelor maxime clasând judeţul Cluj pe primul loc la nivel naţional, alături de Bucureşti, au fost premiaţi vineri de Prefectura Cluj.

Anul acesta judeţul Cluj s-a clasat pe locul al patrulea, ca procent de promovare a Bacalaureatului, cu 82,75%, după Sibiu (83,73%), Bacău (83,54%) şi Iaşi (82,91%), în condiţiile în care în anii trecuţi a ocupat locul I sau II pe ţară.

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, au precizat că trebuie ţinut cont şi de faptul că cele nouă medii de 10 ale elevilor clujeni au fost obţinute dintr-un număr total de participanţi la examenul de Bacalaureat de două ori mai mic decât cel din Bucureşti.


Cei nouă tineri cu medii de 10, trei băieţi şi şase fete, provin atât de la şcoli din Cluj-Napoca, cât şi din alte oraşe ale judeţului. Cei mai mulţi dintre ei au susţinut, cu prilejul ceremoniei de premiere, că vor alege pentru studiile superioare o facultate din România.

“În principiu m-am pregătit pe parcursul liceului, iar în ultimul timp am mai trecut o dată prin materie. Poate pare un clişeu, dar nu mi-a venit să cred când am văzut nota, am fost şocat, dar şi fericit. Următorul pas este admiterea aici, la Cluj, la Facultatea de Medicină, cu siguranţă admiterea va fi net superioară Bacalaureatului”, a spus Vlad Racolţa, elev al Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej.


Universitatea de Medicină şi Farmacie, precum şi Universitatea Tehnică Cluj-Napoca sunt alegerile predilecte ale tinerilor respectivi, două dintre fete spunând că vor alege Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), pentru a urma apoi o carieră de procuror, respectiv Academia Tehnică Militară din Bucureşti. O altă tânără a spus că încă nu s-a hotărât exact la ce facultate vrea să meargă mai departe, ezitând între Facultatea de Medicină şi cea de Psihologie.

„Eu încă nu m-am hotărât exact ce drum vreau să urmez. Am să dau totuşi admiterea la Facultatea de Medicină sau la Psihologie. Vreau să le transmit elevilor că este în regulă să ezite, trebuie să se gândească bine la ce vor să facă în viaţă şi să îşi exploreze toate opţiunile”, a spus Daria Răduţiu, de la Colegiul Teoretic „Mihai Viteazu” din Turda.


La examenul de Bacalaureat, în judeţul Cluj, pe lângă cele nouă medii de 10 au fost obţinute şi 900 de medii cuprinse între 9 şi 10. De asemenea, 18 elevi care au avut media cuprinsă între 9,95 şi 9,99 au depus contestaţie, urmând să afle luni dacă media le-a fost ridicată sau nu.

La nivel naţional, anul acesta au fost obţinute 97 de medii de 10 la Bacalaureat.


În fiecare an, elevii clujeni care obţin media 10 la Bacalaureat sunt premiaţi de Prefectura şi Consiliul Judeţean Cluj, precum şi de Primăria Cluj-Napoca. Vineri, Prefectura Cluj le-a înmânat acestora diplome.

Ultimele Stiri
abonare newsletter