Educație

UPDATE. Rezultatele la bacalaureat AU FOST AFIȘATE. Câteva ore pentru contestații

Rezultatele la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor fi afișate miercuri până la ora 16.00, iar contestațiile pot fi depuse între orele 16.00 – 20.00.

Vezi AICI lista cu rezultatele la Bacalaureat pentru județul Cluj.

Județul Cluj a avut o rată de promovabilitate la bacalaureat de 82,75%. Un număr de 4.116 elevi au fost prezenți la examen în acest an.


Anul trecut, promovabilitatea în judeţul Cluj a fost de 83,32%.

Sibiu, Bacău, Iaşi şi Cluj sunt judeţele cu cea mai mare rată de promovare la bacalaureat, respectiv peste 83 la sută, potrivit ministrului Educaţiei, Liviu Pop.


Astfel, la Sibiu rata de promovare este 83,73%, la Bacău - 83,54%, la Iaşi şi la Cluj - 82,75%. În Bucureşti, au promovat examenul 74,09% dintre candidaţi.

Școli cu promovabilitate 100%


Colegiul Național "Emil Racoviță" Cluj-Napoca (89 de elevi)
Colegiul Național "George Barițiu" Cluj-Napoca (96 elevi)
Colegiul Național "Mihai Viteazul" Turda (121 elevi)
Liceul Teologic Baptist "Emanuel" Cluj-Napoca (42 elevi)
Liceul Teoretic "Gheorghe Șincai" Cluj-Napoca (124 elevi)
Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu" Cluj-Napoca (123 elevi)
Liceul Unitarian "Janos Zsigmond" Cluj-Napoca (43 elevi)
Liceul Tehnologic "Horea Cloșca Și Crișan" Cluj-Napoca (3 elevi)
Liceul Tehnologic "Virgil Madgearu" Cluj-Napoca (3 elevi)
Liceul Teoretic Creștin "Pro Deo" Cluj-Napoca (9 elevi)
Transylvania College Cluj (4 elevi)

Școli cu promovabilitate redusă


Liceul Tehnologic Someş Dej  - 7,14%
Colegiu Tehnic de Transporturi Transilvania Cluj-Napoca - 13,03%

ȘTIREA INIȚIALĂ


Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, între 6 și 9 iulie vor fi rezolvate contestațiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie. Contestaţiile se depun la centrele de examinare, iar elevii au la dispoziţie doar 4 ore pentru a contesta rezultatele la trei materii.

Probele scrise la examenul de bacalaureat au debutat în 26 iunie cu limba şi literatura română. Un număr de 4.204 de absolvenți de clasa a XII-a din Cluj au susținut examenele în această sesiune.

Subiecte

Elevii care au absolvit profilul real au primit la română o poezie de Adrian Maniu, "Alt Cântec", un text argumentativ despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă, iar al treilea subiect a fost un eseu despre particularităţile de construcţie a unui personaj într-o operă de Ioan Slavici sau Liviu Rebreanu.

Absolvenţii de liceu de la profilul uman au avut, la primul subiect al examenului, de rezolvat nouă cerinţe referitor la un fragment dintr-o poezie scrisă de Ion Vinea, iar la a doua parte, elevii au avut de redactat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte în care să explice utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La ultima parte, cea care este şi cea mai complexă, absolvenţii de liceu au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o operă scrisă de Marin Preda, subiect la care majoritatea elevilor a abordat romanul "Moromeţii".

Unul dintre subiectele la istorie a fost despre România postbelică, cu identificarea a două argumente despre stalinism şi unul despre naţional-comunism şi prezentarea unor opinii despe evoluţia politică din secolul al XX-lea. De asemenea, elevii de clasa a XII-a au avut cerinţă la al doilea dintre subiectele la istorie Revoluţia de la 1848 şi comitetul revoluţionar. În fine, un alt subiect a constat în argumentarea printr-un fapt istoric că România a participat la criza orientală.

Încă o sesiune de bacalaureat

Înscrierea candidaților pentru cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat se va face între 11 și 14 iulie. Cei care au promovat examenele de corigențe o pot face pe 27 iulie.

Pe 21 august va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura română, pe 22 august — la Limba și literatura maternă, iar pe 23 august — proba obligatorie a profilului.

Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 4 august.

Între 25 și 28 august vor fi evaluate competențele lingvistice de comunicare orală în Limba română, pe 28 august — competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 29 — 30 august — competențele digitale.

În zilele de 30 și 31 august se va face evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Rezultatele vor fi afișate pe 1 septembrie, până la ora 16,00, și depunerea contestațiilor se va face în aceeași zi, între orele 16.00 — 20.00.

Contestațiile vor fi rezolvate între 2 și 5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 6 septembrie.

Vă reamintim că la Evaluarea Naţională aproximativ 10% dintre elevi au depus contestaţii (356 de contestaţii, 3945 de elevi au susţinut examenele de Evaluare Naţională) fără a influența negativ sau pozitiv rezultatele finale. Clujul a rămas pe locul II pe țară după mediile de la acest examen.

Ultimele Stiri
abonare newsletter