Educație

Daniel David: “Avem nevoie de promovare şi head - hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi”

Prorectorii din domeniile Cercetării şi Finanţelor ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca cer Ministerului Educaţiei să corecteze şi să completeze legea care împiedică şi limitează posibilitatea angajării unor cercetători buni.

Daniel David: “Avem nevoie de promovare şi head - hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi” Daniel David: “Avem nevoie de promovare şi head - hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi”

“Potrivit Legii Educaţiei, în norma didactică nu mai există obligatorie activitatea de cercetare. De asemenea, nu putem angaja cei mai buni oameni din domeniul nostru, adică nu putem face head-hunting, nu putem face o ofertă nimănui, ci trebuie să scoatem postul la concurs. Nu putem face nici promovări în universităţi. Trebuie să avem şi concurs, dar pe lângă acest concurs avem nevoie de promovare şi head - hunting, altfel nu vom reuşi să fim competitivi şi să ţinem pasul cu alte universităţi din lume. Sunt mecanisme aberante care pot fi corectate de Ministerul Educaţiei în noua Lege a Educaţiei şi Legea Cercetării”, a  declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Daniel David, prorectorul responsabil cu Cercetarea al UBB, Daniel David.

Potrivit acestuia, în UBB există cercetători foarte buni care renunţă şi din păcate pleacă în străinătate.  

O altă problemă este legată de finanţare.


“Am câştigat competiţii pe cercetare, nu s-au îndeplinit formalităţile administrative pentru a putea merge mai departe cu cercetarea. De trei luni suntem blocaţi. Ni se spune că până nu vine ministrul să semneze nu se mai întâmplă nimic. Pe fondurile europene de cercetare nu au fost acreditate autorităţile de management, deci nu putem depune proiecte. Cred că nu se doreşte cercetarea în universităţi. Avem cercetători care au performanţe, angajaţi pe granturi şi cu contracte pe perioadă determinată, care pleacă în străinătate sau la firme private care au compartimente de cercetare”, a spus şi Dan Lazăr, prorector cu finanţarea,

Vă reamintim, UBB s-a clasat în ultimii ani în topul rankingurilor universităţilor naţionale sau chiar pe primul loc, beneficiind totodată şi de vizibilitate internaţională.


Conform datelor publicate recent, Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele patru instituții de învățământ superior din România care au fost incluse în clasamentul internaţional QS al universităților, clasament care utilizează atât indicatori educaţionali, cât şi indicatori de cercetare.

“Din perspectiva criteriului cercetare, Universitatea Babeş-Bolyai este poziţionată pe cel mai înalt loc între universităţile din România incluse în QS Ranking, ocupând locul 1 la nivel de ţară. Rezultatul este unul congruent cu recentul clasament Leiden, în care UBB a fost singura universitate din România care a depăşit pragul de impact academic internaţional necesar clasificării”, spuneau  reprezentanţii UBB Cluj.


La nivel general, Universitatea Babeş-Bolyai se află în categoria 800-1000 de universităţi incluse în clasamentul QS, alături de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea din Bucureşti ocupând, în acest an, o poziţie în categoria 701-750.

În condiţiile în care, la nivel internaţional, există aproximativ 26.000 de universități, rezultatul din acest an poziţionează UBB în primele 3% universităţi ale lumii.

Etichete: ubbcluj daniel david
Ultimele Stiri
abonare newsletter