Educație

Elevii spun că majorarea pedepselor pentru lovirea și jignirea cadrelor didactice nu va opri fenomenul. "Relația elev-profesor din societatea modernă s-a schimbat"

Consiliul Național al Elevilor, unica structură a elevilor la nivel național, se opune demersului legislativ privind majorarea pedepselor aplicate în situații de lovire, respectiv jignire a cadrului didactic de către elev. Ei cer implementarea unor politici educaționale mai eficiente în sensul combaterii violenței din școli.

"Considerăm că un mediu școlar bazat pe respect reciproc poate fi asigurat nu prin tratarea efectelor, ci a cauzelor care conduc la manifestarea unor comportamente deviante, ce afectează nivelul de calitate a educației în România. Milităm pentru diversificarea ofertei curriculare și extracurriculare. Totodată, trebuie realizate actualizări în predarea pedagogiei, aspect fundamental în formarea cadrelor didactice, astfel încât să fie abordate și chestiuni ce țin de relația elev-profesor din societatea modernă. Majorarea pedepselor nu are potențialul de a tempera fenomenul, însă flexibilizarea traseelor educaționale în sensul prevenirii violenței și comportamentelor agresive se pot dovedi măsuri viabile și cu efecte benefice imediate", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

Comisia juridică a Senatului a adoptat săptămâna trecută un raport de admitere majorării pedepselor pentru agresiunile săvârşite împotriva cadrelor didactice.


Propunerea legislativă iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae stabileşte că "ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unei persoane care ocupă o funcţie didactică de predare, de conducere sau de îndrumare şi control, aflată în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime".

În acest moment, pedeapsa pentru loviri sau alte violenţe este de până la 5 ani de închisoare, iar pentru vătămare corporală gravă de până la 10 ani.


Proiectul va fi supus votului plenului Senatului, care este for decizional.

Etichete: profesori elevi
Ultimele Stiri
abonare newsletter