Educație

Copiii vor primi fructe la grădiniţă

Guvernul a decis să extindă și la preșcolarii din grădinițe de stat și particulare acreditate programul de încurajare a consumului de fructe proaspete, adoptând în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă în acest sens, costurile extinderii acestui program fiind de 13 milioane lei în 2016-2017.

Copiii de grădiniţă vor primi gratuit fructe Copiii de grădiniţă vor primi gratuit fructe

În prezent, grupul-țintă al Programului include elevii din clasele I-VIII din învățământul de stat și privat autorizat/acreditat, extins ulterior și la elevii din clasa pregătitoare.

Decizia de extindere a programului care face parte din Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei se aplică începând cu anul școlar 2016-2017, iar prin această măsură Executivul vrea să încurajeze consumul de fructe proaspete de către copii, pentru conștientizarea de către aceștia a beneficiilor unei alimentații sănătoase bazată pe consumul de fructe proaspete, informează Mediafax.


"Pe termen lung, implementarea acestui program, la o vârstă la care se formează obiceiurile alimentare, poate contribui la reducerea cheltuielilor destinate diferitelor afecțiuni cauzate de o alimentație nesănătoasă. Pe de altă parte, măsura elimină inechitățile și discriminarea dintre preșcolari și școlarii care urmează cursuri în aceleași unități de învățământ. Programul este destinat tuturor copiilor din grupul țintă, indiferent de statutul social", precizează Guvernul printr-un comunicat de presă.

În acelaşi timp, decizia reprezintă totodată o oportunitate pentru sectorul românesc de fructe în diversificarea și dezvoltarea activităților de producție și comercializare. Fondurile necesare extinderii programului către preșcolari, pentru anul școlar 2016-2017, sunt în valoare de aproximativ 13 milioane lei, reprezentând efort financiar exclusiv al bugetului de stat.


În anul școlar 2016-2017, numărul total al preșcolarilor din grădinițele de stat și private cu program normal de 4 ore este de 347.908, iar limita valorii zilnice este de 0,37 lei/preșcolar. Limita valorică cuprinde prețul integral de achiziție a fructelor proaspete, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz.

Ultimele Stiri
abonare newsletter