Educație

Alarmă falsă: 5 octombrie nu este zi liberă pentru toţi elevii şi profesorii

Pe 5 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei. Toţi elevii şi profesorii vor merge la şcoală după un program special, doar cei din Brăila şi Bucureşti vor avea zi liberă.

Alarmă falsă: 5 octombrie nu este zi liberă pentru toţi elevii şi profesorii Alarmă falsă: 5 octombrie nu este zi liberă pentru toţi elevii şi profesorii

Profesorii din Bucureşti şi Brăila şi-au negociat contractul de muncă în aşa fel încât au obţinut o zi liberă în data de 5 octombrie. În tot acest timp, elevii şi profesorii din restul ţării vor merge la şcoală. Cum a fost posibil acest lucru? “Avem un contract colectiv de muncă unic la nivel naţional şi acest contract se poate negocia şi la nivel judeţean. Astfel, municipiul Bucureşti a negociat un contract în care se stipulează că această zi este nelucrătoare. La fel este şi în Brăila”, a declarat pentru Monitorul de Cluj, Lucia Cojocaru, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar (SLIP)Cluj.

Elevii şi profesorii din Cluj vor avea un program special mâine. Fiecare şcoală a avut mână liberă să pregătească alt fel de ore pentru a marca Ziua Mondială a Educaţiei. “Nu se vor face activităţi prevăzute în fişa postului, dar această zi se va marca printr-un program special organizat de fiecare şcoală în parte. Se fac simpozioane sau lecţii speciale, cum ar fi de exemplu ora de matematică, în cadrul căreia se poate prezenta povestea unui renumit matematician. Este la latitudinea fiecărei unităţi de învăţământ să marcheze această zi”, a mai spus Lucia Cojocaru.


Confuzia legată de 5 octombrie, zi liberă a apărut în urma unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu: „Fiecare federaţie sindicală, în înţelegere cu inspectoratul şcolar stabileşte un program specific. Dar dacă vă uitaţi în structura anului şcolar 2016-2017 veţi vedea că şi pe 1 iunie şi de Ziua Educaţiei sunt activităţi în care nu se fac cursuri”.

La Cluj, de Ziua Mondială a Educaţiei, mâine vor fi premiaţi profesorii şi elevii care au obţinut rezultate foarte bune la olimpiadă. “Împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, mâine, la ora 17.00, la Casa Universitarilor vom premia profesorii care au avut rezultate deosebite la olimpiade şi cei care s-au pensionat anul acesta”, a menţionat preşedintele SLIP Cluj. 


Evenimentul este organizat de SLIP Cluj şi ISJ Cluj. Vor fi premiaţi 400 de profesori şi 176 de elevi.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter