Educație

La Grădinița Armonia Montessori, copiii cresc frumos şi liber GALERIE FOTO

Grădinița Armonia Montessori din Cluj-Napoca a fost deschisă de curând din dorința de a oferi pe piața Clujului ceva nou și mai ales de calitate din punct de vedere educațional şi anume pedagogia Montessori.

Amplasată într-o zonă liniştită, departe de tumultul oraşului,  în zona Tăietura Turcului, pe strada Zefirului nr. 5, clădirea grădiniţei are o sală de clasă spaţioasă special proiectată  pentru a asigura cele mai bune condiții de desfășurare a procesului didactic, la care se adaugă şi un spaţiu exterior amenajat atât pentru joacă cât şi pentru desfăşurarea de activităţi de grădinărit.

De ce educaţia Montessori şi nu educaţia tradiţională?

Între cele două sisteme există diferențe majore care au un deosebit impact asupra dezvoltării personale.


Spre deosebire de sistemul educațional tradițional, metoda Montessori promovează creativitatea și entuziasmul pentru activitățile desfăşurate, copilul fiind ghidat de către educator să descopere lumea care îl înconjoară.

Mai exact, educatorul Montessori, format în cadrul unor cursuri internaționale, observă şi îndrumă copiii în mod constant, respectând  ritmul individual de învăţare al acestora, îi încurajează să îşi dezvolte autonomia şi încrederea în sine.


În sistemul tradițional, educatoarea este în centrul atenției, al clasei și al activității și ea este cea care impune disciplina. În sistemul Montessori este exact invers, educatoarea are un rol nonintervenționist în clasă, iar mediul și metoda încurajează autodisciplina.

Cum se desfășoară o zi la Grădinița Armonia Montessori

Directorul grădiniței Adriana Vișa, absolventă a unor cursuri de specializare în acest sistem, la Praga,  explică avantajele acestui sistem educațional și mai ales cum poate veni această metodă în ajutorul părinților care doresc să  ofere copiilor lor o educație sănătoasă și de calitate:


“Acest sistem este bazat pe principiile pedagogiei Montessori, pedagogie care poartă numele medicului italian Maria Montessori. Aceasta a observat că până la 6 ani, toți copiii au un interes natural pentru a învăța, interes manifestat prin dorința de a explora mediul înconjurător.

Ca urmare, a gândit şi a proiectat un mediu care este pus la dispoziţia copilului prin intermediul educatorului, formându-se astfel o legătură dinamică între cei trei factori implicaţi în procesul de educaţie: copilul,  mediul pregătit şi educatorul.


Odată ce intră în sala de clasă (n.r. mediul pregătit), copilul are posibilitatea de a-şi alege o activitate dintre cele care se găsesc pe rafturi. Educatorul prezintă copilului acea activitate, copilul urmărește prezentarea după care poate lucra cu acel material atunci sau în altă zi.

Pe parcursul unei zile, este importantă respectarea unei rutine de lucru.


Astfel, în cursul dimineţii, după sosirea la grădiniță, copiii desfăşoară, pe parcursul a trei ore, activităţi de lucrul cu materialele aflate în sala de clasă. Urmează apoi o activitate comună de grup iar în continuare copiii  ies în curte unde se joacă, interacționează unii cu alții. Urmează masa de prânz,  programul de odihnă (pentru cei care rămân la progamul lung). Ziua se încheie cu activităţi extracurriculare (limba engleză, atelier de muzică şi teatru, lucru manual, activităţi sportive)”.

Programul de funcţionare a grădiniţei este între orele 8 -17, părinţii având posibilitatea să aleagă între următoarele tipuri de program: program scurt: 8 – 12,30; program mediu: 8 – 13,30 şi program lung 8 – 17. Mai multe informaţii despre oferta Grădiniţei Armonia Montessori de pe strada Zefirului nr. 5 puteţi obţine la numărul de telefon 0740.341.969, prin email contact@educatiemontessori.ro sau de pe www.educatiemontessori.ro.

Etichete: gradinita
Ultimele Stiri
abonare newsletter