Educație

Concurs la UBB din Cluj între roboţi care fac cartofi prăjiţi, prepară cocktail-uri sau vopsesc unghiile

Roboţi care prepară cocktail-uri, fac cartofi prăjiţi, vopsesc unghiile sau fac curăţenie pe masă se întrec, duminică, în cadrul Zilei roboţilor inteligenţi, "UBBots", la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Concurs între roboţi la UBB Concurs între roboţi la UBB

Studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai se întrec în fiecare an în cadrul unui concurs-expoziţie numit "UBBots", la ediţia din 2014, printre proiectele realizate de către studenţii Facultăţii de Matematică şi Informatică numărându-se robotul stivuitor, cel care prepară cocktail-uri, robotul care strânge tăvile sau care face cartofi prăjiţi, robotul ospătar şi cel care face curăţenie pe masă, dar şi unul care vopseşte unghiile,.

Mihai Oltean, unul dintre coordonatorii evenimentului, a declarat că la ediţia din 2014 le-a cerut studenţilor să construiască un robot de care ei au nevoie în viaţa de zi cu zi.


"Programarea roboţilor nu a fost niciodată o sarcină simplă. Programarea, în general, nu este o chestiune simplă, dar lucrul cu roboţii înseamnă mult mai mult. Lucrul cu roboţii îmbină munca în echipă, partea de proiectare, de construcţie mecanică şi programarea propriu-zisa. Chiar dacă studenţii s-au mai întâlnit în timpul facultăţii cu unele dintre aceste aspecte, combinaţia celor trei este ceva nou şi uneori se dovedeşte foarte dificilă. Ca în fiecare an, le-am cerut studenţilor să nu construiască un simplu robot, care să urmărească o linie, să alerge după o minge sau să îşi scoată adversarul din ring. Le-am cerut mai mult: să construiască un robot de care ei au nevoie şi care să poată fi folosit astăzi, în viaţa de zi cu zi", a spus Mihai Oltean.

Astfel, au apărut opt roboţi care mai de care mai ingenioşi: "ChefBot", robotul care face cartofi prăjiţi, "Clean-E", robotul care face curat pe masă, "Eximius", robotul stivuitor, "Intelli Trashcan", coşul de gunoi inteligent, "Mixter Bobby", robotul care prepară cocktail-uri, "The Nail Art Bot (NAB)", robotul care vopseşte unghii, "Traybot", robotul care strânge tăvile de pe mese şi "Walter", robotul ospătar.


Unul dintre cei mai apreciaţi roboţi de la expoziţie este "ChefBot", robotul care face cartofi prăjiţi. "ChefBot" reuşeşte să detecteze un bol cu cartofi, ia pe rând câte un cartof din bol, îl pune în dispozitivul de feliere şi îl taie.

Robotul are trei componente importante: o platformă mobilă iRobot Create, cu rol în deplasarea robotului, un braţ ce are în vârf o furculiţă, cu rol în prinderea cartofului şi un dispozitiv pentru feliere. Deşi, momentan, robotul doar detectează bolul cu cartofi, ia legumele şi le feliază, în viitor acesta ar putea fi îmbunătăţit în aşa fel încât să şi spele, să cureţe şi să prăjească cartofii.


Astfel, chiar dacă în prezent robotul este doar un "ajutor de bucătar", este necesară o persoană "reală" în procesul de preparare a cartofilor prăjiţi. În viitor, proiectul poate fi dezvoltat, astfel încât componenta umană să nu mai fie necesară. Mai mult, robotul ar putea fi adaptat în aşa fel încât să fie folosit şi pentru alte tipuri de fructe sau legume (de exemplu: să felieze fructe pentru o salată sau să taie diferite legume pentru salate, mâncăruri, murături).

"Clean-E" este numele robotului care face curat pe masă şi se doreşte a fi un robot autonom domestic, care se concentrează pe curăţarea mesei prin debarasarea sticlelor şi paharelor.


"În secolul 21, omul tinde să îşi uşureze munca folosind din ce în ce mai mult aparate electronice şi electrocasnice, iar acestea variază de la robot la robot, prin utilitatea pe care o are fiecare. De exemplu: blendere, aspiratoare inteligente, maşini care se conduc singure. Clean-E e robotul care oferă o utilitate în industria serviciilor de curaţenie. Acesta debaraseaza paharele şi sticlele de pe masă. Ne-am gândit să facem un robot de curaţenie deoarece este foarte util pentru oamenii ocupaţi. Un mic ajutor este întotdeauna folositor mai ales în acest domeniu", spune David Şăulean, unul dintre realizatorii lui "Clean-E".

De asemenea, robotul care prepară cocktailuri, cunoscut ca şi "Mixter Bobby", poate combina conţinutul a două sau mai multe sticle pentru a crea cel mai bun cocktail.


"The Nail Art Bot (NAB)", robotul care vopseşte unghii, este un robot autonom, uşor de folosit, care este capabil să realizeze design-uri de unghii complexe în câteva minute cu o acurateţe ridicată. Foloseşte produse de frumuseţe care se găsesc în magazine, astfel că nu este nevoie nici de pensule, şi nici de lac de unghii specializate.

Etichete: ubb cluj
Ultimele Stiri
abonare newsletter