Educație

FOTO - VIDEO: UBB are, în 2013, cel mai mare număr de studenți din România

Universitatea "Babeș-Bolyai" are înmatriculați în anul universitar 2013-2014 cei mai mulți studenți din România - 14.000 în anul întâi de studii, a declarat, luni, rectorul UBB, acad. prof. univ. dr Ioan Aurel Pop, cu prilejul ceremoniei de deschidere a noului an de studii.

Reprezentanţi ai mediului academic, ai autorităţilor locale, diplomaţi, oameni de afaceri şi numeroşi studenţi au participat la ceremonia care s-a desfăşurat în Aula Magna a universităţii.

În discursul rostit la festivitatea de deschidere a noului an de studii, rectorul Ioan Aurel Pop a evidenţiat că anul universitar 2012-2013 poate fi considerat cel de-al 433-lea din istoria instituţiei de învăţământ superior, chiar dacă existenţa acesteia a fost marcată şi de câteva sincope.


Cea mai veche universitate românească

„Suntem instituţia cu cea mai lungă tradiţie din România, cu alte cuvinte cea mai veche, iar acum cea mai mare şi mai complexă din ţară şi, din multe puncte de vedere, pe domenii, cea mai prestigioasă. Funcţionăm astăzi cu 21 de facultăţi, cu trei linii de studiu lingvistice – română, maghiară şi germană – plus mai multe programe derulate în engleză, franceză, ebraică şi alte limbi. Universitatea noastră a înmatriculat în anul 2013 cel mai mare număr de studenţi din România – 14.000 în anul întâi de studii, la diferite forme de învăţământ, dintre care 4.250 sunt înscrişi la programe masterale, iar 380 la doctorat, 17 doctoranzi fiind din ţări europene. Dintre cei 9.750 de studenţi de la nivelul licenţă, 1.521 sunt la linia maghiară, 179 la linia germană, 360 de studenţi sunt la programe derulate în limba engleză, iar 21 – la programe în limba franceză”, a detaliat rectorul UBB.

Ce e nou la UBB?

Universitarul clujean a amintit că în 2012 au fost scoase la concurs şi ocupate 200 de posturi didactice, dintre care jumătate pentru asistenţi şi lectori. UBB şi-a extins colaborarea cu mediul de afaceri, cu instituţiile administrative ale judeţului şi cu entităţile culturale, creându-se adevărate parteneriate. UBB are bune colaborări cu mari companii din mediul economic românesc – Banca Transilvania, firmele Siemens şi Porsche. În universitate a fost organizat un concurs intern pentru recompensarea studenţilor merituoşi şi au fost organizate tabere de cercetare pentru ei. Au fost înfiinţate Centrul de carieră «Alumni», Biroul pentru studenţi cu dizabilităţi, a fost creat Fondul de stimulare a tinerilor cercetători şi au fost validate Centrele de excelenţă. În acest an, la UBB vor începe ample lucrări de consolidare şi renovare a clădirii centrale a instituţiei, cu sprijinul Primăriei.


Studenții, brandul Clujului

„Deschidem anul universitar ca să ştim cum construim împreună. (...) Este important să folosim tradiţia pentru a face performantă, altfel din rău iese rău, din mediocru iese mediocru”, a punctat rectorul UBB. Din punctul său de vedere, „studenţii sunt brandul Clujului”.

„Bucuraţi-vă de «toamna nebun de frumoasă la Cluj» (sintagmă dintr-un poem de Horia Bădescu, nota red.) de biblioteci, de muzee, de oameni şi de evenimentele oraşului”, i-a îndemnat rectorul Ioan Aurel Pop pe studenţi.


În prezidiul adunării festive au luat loc, alături de rectorul UBB, prorectorii instituţiei şi preşedintele Senatului UBB, părintele profesor universitar dr. Ioan Chirilă.

La ceremonie au participat prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu şi Istvan Vakar, consulul onorific al Franţei la Cluj-Napoca Pascal Fesneau, consulul onorific al Olandei la Cluj-Napoca, Wouter Reijers, precum şi episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Vasile Someşanul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter