Educație

Statul român subvenționează „fabrici de diplome” conduse de rectori dubioși, cu legături politice

Sunt controversați, au conexiuni politice, salarii uriașe și pensii speciale, dar știință zero. Asta nu-i împiedică să fie rectorii unor universități în orașe pe unde nu trece nici trenul. Nu e de mirare că România nu mai are nico universitate în Top 1000 Shanghai.

Statul român subvenționează „fabrici de diplome” conduse de rectori dubioși, cu legături politice. FOTO: Facebook/ Sorin Cîmpeanu Statul român subvenționează „fabrici de diplome” conduse de rectori dubioși, cu legături politice. FOTO: Facebook/ Sorin Cîmpeanu

 

 


Statul plătește salarii uriașe pentru rectorii controversați ai unor obscure universități de stat, majoritatea fiind afiliați politic, scrie Defapt.ro. Iată câteva exemple:

 


Valer Breaz, rector al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia. FOTO:  Facebook/ Breaz Valer Daniel

Valer Breaz, rector al Universității 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a fost senator PSD, ministru al Educației și al Culturii în guvernul Dăncilă. În calitate de rector, plus alte activități științifice, a câștigat, în anul fiscal 2022, 20.000 de lei pe lună

Rectorul Universității Brâncuși din Târgu Jiu, Popescu Luminița. FOTO: Facebook/ Luminita Popescu

Rectorul Universității Brâncuși din Târgu Jiu, Popescu Luminița, este și consilier local PSD. A câștigat anul trecut circa 15.000 de lei pe lună, de la această universitate de stat. 


Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Laura Gorghiu. FOTO: Researchgate

Rectorul Universității Valahia din Târgoviște, Laura Gorghiu, a câștigat doar circa 13.500 de lei pe lună, dar soțul ei este angajat la aceeași universitate și a avut aproximativ 12.000 de lei pe lună.

Rectorul Universității din Bacău este Carol Schnakovszky. FOTO: News Moldova

Rectorul Universității din Bacău este Carol Schnakovszky și a câștigat ușor peste 30.000 de lei pe lună, în 2022. 


Rectorul Universității Ștefan Cel Mare din Suceava, Valentin Popa. FOTO: usv.ro

Rectorul Universității Ștefan Cel Mare din Suceava este Valentin Popa, ministru al Educației în guvernul Dăncilă.În 2022, a câștigat, de la universitate, peste 366.000 lei/ an.

Tudorel Toader, rectorul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. FOTO: uaic.ro

Tudorel Toader a avut în 2022 un salariu de circa 22.000 de lei/ lună de la universitate, o pensie specială de peste 25.000 lei/ lună și a câștigat de la stat „diferențe compensatorii” de peste 397.000 de lei.


Sorin Cîmpeanu, rectorul Universității de Agronomie din București . FOTO: Facebook/ Sorin Mihai Cîmpeanu

La rândul său, Sorin Cîmpeanu a luat de la stat – de la universitate, Senat și ministerul Educației – circa 430.000 de lei, în 2022.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

România nu mai este reprezentată de nicio universitate în clasamentul internațional Shanghai. După șase ani, UBB iese din topul 1.000 global

Ultimele Stiri
abonare newsletter