Educație

Ora de Cinema, la un liceu din Cluj-Napoca. TIFF lansează programul-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film

Este oficial: liceenii dintr-o unitate de învățământ din Cluj-Napoca vor face Ora de Cinema. Programul-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film este un proiect al TIFF.

TIFF lansează programul-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film. FOTO: TIFF TIFF lansează programul-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film. FOTO: TIFF

 

 


Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), prin programul de educație cinematografică EducaTIFF, demarează în școli Ora de Cinema, un Program-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film. Acesta va fi implementat la orele de dirigenție de la 4 clase de a X-a și o clasă de a XI-a din cadrul Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Cluj-Napoca începând cu luna octombrie 2022. 

 


Elevii vor folosi săptămânal un manual special creat pentru acest curs, care include trei fișe de introducere în istoria  cinematografiei și șapte fișe pedagogice aferente a șapte scurtmetraje. Toate materialele educaționale se pot accesa și online gratuit pe site-ul oradecinema.tiff. Accesul pe site se face în baza unui cont creat de profesor. 

Elevii și profesorii din toată țara pot folosi manualul

Elevii pot avea acces la filmele și materialele educative folosindu-se de un cod unic pe care profesorul îl va primi după autentificarea pe site. Profesorii din țară care vor să folosească aceste materiale la clasă sunt încurajați să scrie un mesaj la adresa oradecinema@tiff.ro. 


Materialele educaționale au fost create pornind de la Programa școlară de consiliere și orientare pentru ciclul liceal.  Astfel, cursul este destinat profesorilor diriginți de liceu care pot folosi catalogul de filme și fișele pedagogice pentru a aborda la clasă subiecte esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională a adolescenților.

Selecția filmelor și scrierea materialelor a fost realizată de un grup de lucru permanent din care au făcut parte Crăița Nanu (selecționer de film, TIFF), Iulia Voicu (lector Universitar, UNATC), Ioana Hanchevici (profesor coordonator, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Octavian Dăncilă (selecționer film - TIFF, programator – Cinema Victoria Cluj-Napoca), Valentina Opriș (pshiholog pedagog, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Maria Dobre (Manager Programe Educaționale, TIFF), Claudia Droc (Manager Relații Internaționale, TIFF).


Materiale în exclusivitate

În timpul perioadei de pregătire, grupul de lucru a susținut trei întâlniri de feedback cu profesori și elevi de liceu din trei orașe: Cluj (TIFF), Focșani (Festivalul Boovie) și Constanța (Festivalul Sunscreen). În cadrul întâlnirilor participanții au avut ocazia să vadă în exclusivitate o parte din materialele create, dar și trei dintre scurtmetrajele ce fac parte din catalogul proiectului. Scopul întâlnirilor a fost consultativ pentru a completa și perfecționa materialele educaționale.

Școlile partenere în proiectul Learning Qub implementat de Centrul Cultural Clujean pot avea acces la acest program pilot și la manualul tipărit. Mai multe informații despre proiectul Learning Qub pot fi solicitate direct la Centrul Cultural Clujean la adresa de e-mail office@cccluj.ro.


Obiectivul: extinderea în cât mai multe școli

În perioada următoare, organizatorii doresc să dezvolte acest proiect, astfel încât să includă mai multe materiale educaționale și filme și să se extindă în cât mai multe școli din întreaga țară, după un prim an pilot. Organizatorii se bazează pe dialogul cu profesorii care vor să testeze acest program în școlile lor, feedback-ul acestora și al elevilor fiind esențial pentru dezvoltarea materialelor.

Proiectul Școala Pilot-Program de educație cinematografică și educație prin film este un proiect inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, co-finanțat de Primăria Cluj și Consiliul Județean Cluj cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și Colegiul Național Gheorghe Șincai.

CITEȘTE ȘI:

Caravana Filmelor TIFF Unlimited a avut peste 5500 de spectatori. Cinefilii din 11 orașe au putut savura un program divers

Ultimele Stiri
abonare newsletter