Educație

Propunere pentru creșterea burselor elevilor clujeni cu 15%. Consilier Local: „Nu putem lăsa familiile clujene să suporte singure povara prețurilor”

Deși bursele școlare oferite elevilor din Cluj au fost mărite, acestea nu oferă suficientă protecție socială având în vedere creșterea inflației.

Deși bursele școlare oferite elevilor din Cluj au fost mărite, acestea nu oferă suficientă protecție socială având în vedere creșterea inflației/ Foto: Emil Boc/Facebook Deși bursele școlare oferite elevilor din Cluj au fost mărite, acestea nu oferă suficientă protecție socială având în vedere creșterea inflației/ Foto: Emil Boc/Facebook

 

 


Alexandra Oană, consilier local USR Plus, a pus accentul pe dificultatea cu care se confruntă părinții, dar și elevii care primesc burse școlare.

 


USR a propus creșterea burselor elevilor clujeni cu 15%. Cuantumul burselor școlare va fi supus la vot în următoarea ședință de Consiliu Local din data de 7 octombrie.

„Cuantumul burselor școlare este supus la vot în următoarea ședință de Consiliu Local, dar în caz că vă întrebați ce sume a propus Primăria Cluj-Napoca pentru fiecare tip de bursă, nivelul acestora a rămas neschimbat față de anul trecut.


Astfel, în ciuda inflației accelerate și a dificultăților financiare cu care se confruntă foarte multe familii, elevii ar urmă să primească aceeași sumă de bani. 

Nu pot să nu remarc dublul standard cu care sunt tratate diferitele categorii de cetățeni: pentru creșterea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, președinților de consilii județene și funcționarilor din aparatul primăriilor se găsesc bani, însă pentru bursele elevilor nu”, a scris Alexandra Oană, pe Facebook.


Potrivit consilierului local, în urma propunerii, cu votul celorlalte partide, elevii vor beneficia lunar de următoarele burse majorate:

  • burse de performanță - 575 lei
  • burse de merit pentru media 10 - 315 lei
  • burse de merit pentru medii între 9,50 și 9,99 - 260 lei
  • burse de studiu - 230 lei
  • burse de ajutor social - 290 lei

„Într-un oraș în care auzim foarte des că educația este prioritatea numărul 1 a administrației, nu putem lăsa familiile clujene să suporte singure povara prețurilor din ce în ce mai mari la majoritatea produselor de bază necesare bunăstării copiilor”, a adăugat Alexandra Oană.


Banii pentru creșterea burselor elevilor, din rectificările bugetare

În ciuda creșterii inflației, banii pentru creșterea burselor elevilor ar urma să vină din rectificările bugetare.

 „Urmează să facem ședința următoare rectificări bugetare, ca de obicei pe final de an, și sunt mai multe proiecte care nu au avansat și banii de acolo ar putea fi redirecționați către creșterea burselor. La final de an există aceste rectificări bugetare unde se mută banii într-o parte în alta, de la proiecte care au fost bugetate la începutul anului și s-au blocat din diverse motive și atunci banii ar putea fi relocați”, a declarat pentru monitorulcj.ro Alexandra Oană, consilier local USR.

Conform consilierului local USR Plus, în semestrul 2 din anul școlar 2021-2022 5 elevi clujeni au luat bursă de performanță, 1.100 de elevi bursă de merit nota 10, 9.000 de elevi bursă de merit nota 9.50, 700 de elevi bursele de studiu, 5.200 bursele de ajutor social.

„Numerele nu o să varieze foarte mult, cam la aceste numere ne așteptăm anul acesta. Ar fi în total de vreo 16.000 de elevi”, a declarat Alexandra Oană.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se întâmplă cu bursele elevilor? Cîmpeanu: „Beneficiază de la bugetul de stat absolut toţi elevii aflaţi în dificultate”

Bursele școlare cresc în 2022 la Cluj-Napoca. 7 milioane de euro, bani pentru bursele elevilor clujeni

Ultimele Stiri
abonare newsletter