Educație

Liceeni cu performanțe remarcabile din Cluj, selectați să participe la școala de vară Champions United

În curând începe a IX-a ediție de Champions United, evenimentul care reunește liceeni cu performanțe din România. Ce elevi au fost selectați din Cluj?

Începe a IX-a ediție de Champions United, evenimentul care reunește liceeni cu performanțe din România / Foto: depositphotos.com

 

 


Champions United este unul dintre cele mai importante evenimente naționale dedicate liceenilor cu performanțe, parte a programului educațional Creatori de Viitor.

 


Este locul unde an de an, reunim zeci de liceeni, oferindu-le un program diversificat și interactiv, un mediu în care aceștia se lasă inspirați de mentori invitați și locul unde îi provocăm să aducă schimbare în societate. 

Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 800 de liceeni din peste 60 de localități din România și Republica Moldova.


Se desfășoară la Cluj-Napoca

Anul acesta, evenimentul se desfășoară în perioada 29 august - 3 septembrie, în Cluj-Napoca, și reunește 50 de liceeni selectați din peste 250 de aplicanți.

Profilul participanților variază de la liceeni cu rezultate excepționale la competiții și olimpiade naționale și internaționale, la tineri care performează în sport, sunt activi din punct de vedere civic sau au o implicare deosebită în activități de voluntariat, ori liceeni care performează în zona culturii și a artei. (Ex: Vlad Oroș - multiplu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Fizică / Astronomie și Astrofizică; Maria Cristina Popa - multiplu medaliată cu aur la Olimpiada Națională de Matematică; Alexandru Iorga - Aur la Balkan Physics Olympiad și Nordic-Baltic Physics Olympiad).


Moldovan Arimia, Gavrilă Cătălin-Georgian (de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”) și Piscoi Ioana (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”) sunt liceenii cu performanțe remarcabile din județul Cluj care au fost selectați să participe la acest proiect.

Structura diferă în fiecare an

An de an structura evenimentului diferă în funcție de anumite nevoi identificate, însă o constantă în cadrul proiectului sunt sesiunile TRANSFORM, în care invităm mentori - Creatori de Prezent așa cum îi numim noi - persoane care fac performanță într-un domeniu, să intre în dialog cu liceenii prezenți în program.


Printre invitații de anul acesta se numără: Daniel David (Rectorul Universității Babeș Bolyai), Lavinia Neagoe (Senior Engineering Manager at Google România), Radu Umbreș (antropolog și lector univ. dr. la SNSPA), Răzvan Cherecheș (profesor la Public School of Health, UBB), Oana Pocan (actriță, lector univ. dr. UBB), Michael Bulzan (Director regional pe Europa, Africa, Asia Centrală și Orientul Mijlociu la Duke University), Elena Nicolae (jurnalistă), Alin Chifor (student la Facultatea de Drept și educator juridic pe platforma TikTok), Cristina Pîrv (cea mai valoroasă jucătoare de volei din istoria României), care vor fi prezenți pe parcursul evenimentului. În agendă este cuprinsă și o sesiune online, cu 2 invitați speciali, care vor intra live în dialog cu participanții: Mircea Geoană (Secretar General Adj. al NATO) și Cristian Presură (fizician și cercetător). Începând cu ediția din 2022, introducem un nou tip de sesiuni în agendă de tip HARD TALKS. Luăm subiecte care nasc adesea polemică în societate și le tratăm cerebral, cu argumente indiferent de poziția avut față de subiect. Considerăm că societatea are nevoie încă de pe băncile liceului de acest exercițiu, din ce în ce mai des, acela de a purta un dialog în care putem crește și învăța unii de la alții, fără a pune pe primul loc diferențele dintre noi, ci mai degrabă bunul simțul, empatia și argumentarea.

Un alt punct inedit din agenda acestui an este vizita la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), unde participanții vor avea parte de sesiuni interactive în cele 3 laboratoare de CGI & VFX, Design Development și Machine Learning & Automation.

Ultima zi este dedicată unei vizite la Treepi, o locație rurală la 40 de km de Cluj-Napoca, unde participanții vor interacționa cu o serie de susținători ai programului din ultimii ani în cadrul unei biblioteci vii și vor concura într-o competiție tip reality-show de cunoștințe și aptitudini. Pe lângă acestea, nu vor lipsi experiențele culinare, jocurile de team building și tihna oferită de natură și împrejurimi.

Foto: depositphotos.com

CITEȘTE ȘI:

Școala Nicolae Iorga din Iris va avea 390 de locuri în plus pentru elevi. Stadiul lucrărilor, de 80%

Adio note la sport, muzică și desen! Cum vor fi notați elevii? Anunțul ministrului Educației

Ultimele Stiri
abonare newsletter