Economie

Anul acesta, cumpărăm sau vindem case?

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/25_ziua/01 belvedere centru panorama hotel napoca rp 03.jpg" border="0" style="float: right; margin: 2px 5px;" />Cum va fi anul 2012 pe piața imobiliară locală. Care va fi evoluția prețurilor și numărul tranzacțiilor pe această piață? Va fi un an al cumpărătorului sau al vânzătorului de imobile?</p>

Agenţiile locale apreciază că prețurile apartamentelor ar putea scădea cu până la 5%.

Situaţia de anul trecut când piaţa rezidenţială locală a fost peste volumul înregistrat în 2010 ca număr de tranzacţii, însă cu valori de tranzacţionare mai mici, se va regăsi şi în 2012, potrivit reprezentanţilor agenţiilor clujene consultate de Monitorul de Cluj.

„În 2012 estimăm că trendul va fi similar cu cel din anul precedent, numărul de tranzacţii pe rezidenţial va continua să crească uşor, iar preţurile apartamentelor vor înregistra o scădere de 3 până la 5%. Tot în acest an e anunţată finalizarea câtorva proiecte rezidenţiale semnificative printre care amintim Dorobanţilor Residence şi Coratim, astfel că stocul de apartamente noi va creşte simţitor. Acest lucru va duce la o scădere uşoară a preţurilor pentru apartamentele noi, dar cele mai afectate vor fi apartamentele vechi care vor înregistra scăderi de preţ mai importante de până la 5%”, relevă o analiză Remax Grup de Lux.

Scăderea are ca motive şi influenţele date de sezonalitate, potrivit directorului de vânzări al agenţiei imobiliare Edil, Carmen Miron. „Prognozez o stagnare a preţurilor până la sfîrşitul primăverii când se va înregistra probabil o scădere, ca de obicei”, declară aceasta.

Preferinţe şi limitări

Apartamentele cu suprafaţă medie sunt primele pe lista de căutări ale clujenilor din cauza bugetului limitat de care dispun. „În continuare se vor tranzacţiona preponderent apartamente cu 2 şi 3 camere, bugetele cumpărătorilor se vor menţine undeva în zona de 40-60.000 de euro iar, pentru cei care cumpără prin programul Prima Casă, bugetul va fi in jur de 40-45.000 de euro”, precizează Andreea Miron Marketing Manager Remax.

Interes crescut pentru terenuri

Visul de a sta la casă devine realitate pentru tot mai mulţi clujeni datorită crizei care a determinat o scădere a preţurilor la terenuri. „A crescut interesul pentru achiziţia de terenuri cu utilităţi pentru construcţia de locuinţe deoarece acum sunt preţuri accesibile atât la terenuri, cât şi la materiale şi manoperă, declară Valentin Teodorescu, director general Welt Imobiliare”. Informaţia este confirmată şi de directoarea Edil. „De la începutul anului am sesizat creşterea interesului pentru achiziţia de terenuri de mici dimensiuni pentru construirea de case. Se pot cumpăra terenuri în zone bune cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 50.000 de euro, şi aici mă refer la zone precum Iris, Gruia sau Europa”, spune Carmen Miron.

Şi interesul pentru terenuri destinate investiţiilor este în creştere. „Alte segmente care au înregistrat creşteri în 2011 şi vor continua să crească uşor şi în 2012 sunt terenurile, în special terenurile pentru investiţii şi spaţiile de birouri/retail, însă în continuare la nivel local segmentul apartamentelor este cel mai relevant, reprezentând circa 68% din tranzacţiile efectuate pe piaţa clujeană în 2011”, se arată în analiza Remax.

abonare newsletter