Economie

Banca Națională estimează o inflație de 11,2% în primăvară. Creșterea prețurilor se va accelera

Banca Națională estimează că în România vom avea o inflație de 11,2% în aprilie. România nu a mai avut o inflație de două cifre de 18 ani.

Banca Națională estimează o inflație de 11,2% în primăvară. Creșterea prețurilor se va accelera Banca Națională estimează o inflație de 11,2% în primăvară. Creșterea prețurilor se va accelera

 

 


Banca Naţională a România prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflaţiei publicat vineri.

 


„Traiectoria prognozată a ratei anuale a inflaţiei IPC este influenţată substanţial de evoluţia viitoare a preţurilor produselor energetice, grevată de incertitudini majore. Prognoza actuală presupune o accelerare a inflaţiei în luna aprilie 2022, la expirarea perioadei de aplicare a măsurilor de plafonare şi compensare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale pentru populaţie, conform prevederilor legislaţiei în vigoare la data publicării prezentului Raport.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Ulterior, rata anuală a inflaţiei va decelera gradual până în trimestrul I 2023, respectiv abrupt în luna aprilie 2023, pe fondul unui amplu efect de bază favorabil. Valorile proiectate sunt de 9,6% în luna decembrie 2022, respectiv 3,2% în decembrie 2023, cu o contribuţie directă semnificativă, de 6,3 puncte procentuale, a dinamicii preţurilor bunurilor energetice (combustibili, energie electrică, gaze naturale) pentru sfârşitul acestui an”, scrie în raport.


Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat continuă să recepteze pe termen scurt majorările în lanţ ale costurilor de producţie, fiind proiectată să crească pe parcursul trimestrului I 2022. Odată cu disiparea treptată a acestor presiuni din partea factorilor de ofertă, sub influenţa determinanţilor fundamentali, tendinţa ascendentă a indicatorului se va inversa ulterior, fiind prognozată o decelerare graduală, cu o revenire la marginea superioară a intervalului ţintei în trimestrul I 2023.

Balanţa riscurilor la adresa proiecţiei ratei anuale a inflaţiei este apreciată a fi uşor înclinată în sensul unor abateri în sus faţă de traiectoria descrisă în scenariul de bază. În actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini continuă să provină din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.


Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR, a explicat, recent, pentru AGERPRES, că România nu a mai avut o inflaţie de două cifre din 2004, când a coborât la 9% de la peste 10%. 

CITEȘTE ȘI:

România a încheiat 2021 cu o inflație de 8,2%. Facturile la gaze, cu 50% mai scumpe. Majorări pentru toate alimentele

Prețurile la energie și gaze ar putea să scadă. Ministerul Energiei: „Am avut o iarnă ușoară”

Ultimele Stiri
abonare newsletter