Economie

Prețul locuințelor, umflat cu zeci de mii de euro. Cât costă și cât ar trebui să coste un apartament în Cluj-Napoca

Prețul imobiliarelor a fost umflat cu zeci de mii de euro în ultima perioadă, în întreaga țară. Cu cât se vinde un apartament de 55 metri pătrați în Cluj-Napoca și cât valorează în realitate?

Prețul locuințelor, umflat cu zeci de mii de euro. Cât costă și cât ar trebui să coste un apartament în Cluj-Napoca Prețul locuințelor, umflat cu zeci de mii de euro. Cât costă și cât ar trebui să coste un apartament în Cluj-Napoca

 

 


Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, publicate de digi24.ro, numărul locuințelor vândute a scăzut considerabil în prima lună a anului 2022.

 


Deși în luna decembrie a anului 2021 s-au vândut aproape 75.000 de locuințe în România, acest număr a scăzut la jumătate în prima lună din noul an.

 


Citiți știrile monitorulcj.ro și pe Google News
 

 

Față de luna ianuarie a anului 2021, în luna ianuarie a anului 2022 s-au vândut cu 9.000 de locuințe mai puține.


Piața imobiliară, supraevaluată

De asemenea, prețul unui apartament scos la vânzare se vinde în prezent cu zeci de mii de euro mai mult decât ar trebui, iar ralizatorul emisiunii „Banii în mişcare”, Iancu Guda, a explicat de ce se întâmplă acest lucru și de ce se cumpără mai puține case și apartamente.

„Debutul anului e mai dificil din perspectiva căutării apartamentelor, a vizionării, e și vacanță prelungită după sărbători. Chiar dacă în ianuarie sunt tranzacții mai scăzute, anul acesta avem minim istoric. Se întâmplă din cauza scumpirii dobânzilor. Lumea devine mai conștientă de ce înseamnă un credit pe 30 de ani cu ocazia acestor fluctuații de dobândă. Chiar dacă băncile fac simulări care ar fi rata dacă dobânda crește, oamenii devin conștienți când plătesc efectiv sau constată la simularea unui nou credit că rata e mai mare, așa că din ce în ce mai puțini își permit să cumpere o locuință, avem context de scumpire la energie, gaz combustibil, produse alimentare, materii prime. Venitul disponibil la sfârșitul lunii e mai mic”, a spus Guda.


Astfel, un apartament de 55 de metri pătrați se vinde în Cluj-Napoca cu până la 130.000 de euro, iar în Capitală cu 100.000-110.000 de euro, deși sunt prețurile sunt supraevaluate.

Iancu Guda a explicat că un apartament de acest fel costă, în realitate, cu 30.000 de euro mai puțin, atât în București, cât și în Cluj-Napoca.

CITEȘTE ȘI:

Anul 2022 vine cu scumpiri în Cluj-Napoca. Prețul locuințelor va crește cu peste 20% în acest an

O garsonieră de 11 mp din Cluj-Napoca, devenită virală pe internet, a fost închiriată în câteva ore. FOTO

Ultimele Stiri
abonare newsletter