Economie

Reabilitarea termică merge în ritm de melc

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/19_ziua/01 blocuri strada dambovitei _sc_01.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />7% dintre blocurile clujene sunt deja în stare avansată de degradare, în timp ce anul acesta s-au reabilitat termic, integral, doar 31 de blocuri din Cluj-Napoca.

 

Dintre cele aproximativ 2.400 de blocuri din Cluj-Napoca, doar 220 au fost reabilitate până în prezent, 7% din total având un grad avansat de degradare, potrivit preşedintelei Federaţiei Asociaţiei de Proprietari (FAP) Cluj, Sorin Muntean.


„În situaţia urgentării începerii procesului de reabilitare se află locuinţele oferite de către firme angajaţilor în perioada regimului comunist şi lăsate acum în paragină, cum ar fi blocurile de pe strada Dâmboviţei”, spune preşedintele FAP.

Anul trecut, numărul proiectelor executate, care au permis proprietarilor să beneficieze de scutirea pe o perioadă de minim şapte ani de la plata taxelor şi impozitelor locale pentru apartamente prin „Programul naţional de reabilitare a blocurilor de locuinţe” a fost de doar 19, conform acestuia.


Astfel, dintre cele 31 de blocuri reabilitate termic, în 2011, în oraş, 11 au fost „reînnoite” prin programul guvernamental, 19 prin fonduri proprii şi doar unul prin ordonanţa 69/2010, cu finanţare prin credite bancare, cu garanţie guvernamentală.

Şi în restul ţării se merge în ritmul melcului


Sumele mici preconizate a fi bugetate de autorităţi pentru programul de reabilitare termică de anul viitor „reprezintă o glumă proastă, pentru că nu poţi numi un program naţional când ai o finanţare cât 10 drumuri comunale!”, se plâng membrii asociaţiilor de proprietari.

Bugetul programului de reabilitare termică este estimat a fi la nivelul sumelor de anul acesta, respectiv 150 de milioane de lei. „Cu această sumă s-au executat în 2011, la nivel naţional, lucrări la doar 29.000 de apartamente (aproximativ 290 de clădiri) din cele 8.000.000 de apartamente (aproximativ 80.000 de clădiri ). În ritmul acesta vom termina reabilitarea termică în câteva sute de ani”, se arată în comunicatul emis de „Liga Habitat” şi Asociaţia “Casa Plus”.


UE a permis relocarea de fonduri pentru reabilitare

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat vineri că anul viitor ar putea fi reabilitate termic circa 250.000 de apartamente, datorită faptului că a fost permisă de către Comisia Europeană realocarea de fonduri europene de la alte programe ale altor ministere către programul de reabilitare termică a locuinţelor derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR).


Astfel, ar fi redistribuite circa 360 de milioane de euro, sume ce ar putea fi folosite din luna mai 2012. MDTR a făcut, potrivit ministrului, o solicitare în sensul redistribuirii fondurilor europene încă din primăvara acestui an.

„În momentul actual, suntem în procedurile prevăzute de legislaţia europeană prin care se vor aloca aproximativ 360 de milioane de euro din care vom putea reabilita aproximativ 250.000 de apartamente la nivel naţional începând cel mai devreme în mai 2012”, a afirmat Elena Udrea, citată de Agerpres.

Ministrul a adăugat că până în luna mai a anului viitor se vor derula toate procedurile interne ca astfel de proiecte de reabilitare termică a blocurilor să poată să fie iniţiate şi implementate.

 

abonare newsletter