Economie

„Stocul” de locuinţe noi din Floreşti şi Apahida este aproape epuizat

<p><img src="documente/stories/12_decembrie/15_ziua/05 cladiri noi case vile apahida rp.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Stoparea construcţiilor pentru aproape doi ani a făcut ca majoritatea apartamentelor noi din comunele învecinate să fie vândute.</p>

Apartamentele „produse de explozia imobiliară” din 2008 s-au vândut aproape în totalitate în Apahida, în timp ce în Floreşti mai sunt disponibile aproximativ 25% dintre locuinţele „la prima mână”.

Preţurile mai mici cu câteva sute de euro pe metru pătrat decât cele din Cluj-Napoca, precum şi distanţa de doar câţiva kilometri de oraş, i-a determinat pe mulţi tineri clujeni să îşi achiziţioneze locuinţe în cele două comune din vecinătatea municipiului.

Apahida, „sold out”

Dintre cele 750 de apartamente construite în perioada 2008-2010, conform datelor obţinute de la Comisia de Urbanism Apahida, mai sunt disponibile pentru vânzare, în opinia agenţilor imobiliari, aproximativ 30 de apartamente.

„Chiar şi apartamentele construite pe fermele de pui sunt pe terminate datorită preţului mic de vânzare, care a oscilat în jurul valorii de 350 €/mp. Dezvoltatorii au coborât atât de mult preţul pentru a vinde încât şi-au acoperit în multe cazuri doar costul de execuţie”, declară Alexandru Caba, agent imobiliar Casa Pitas.
„În momentul de faţă cererea este mai mare decât oferta. Sunt aproximativ 30 de apartamente noi de vânzare pe toată localitatea”, adaugă Bogdan Dospinescu, agent imobiliar Edil.

Apartamentele s-au vândut ca pâinea caldă datorită diminuării preţului în perioada de criză. „În 2010 am finalizat construcţia ansamblului şi am scos la vânzare 20 de apartamente. De aproximativ o lună am vândut ultima locuinţă disponibilă”, adaugă Călin Borondi, reprezentantul Affair Invest SRL, dezvoltatorul unui ansamblu rezidenţial din Apahida.

Lucrurile încep să se mişte în Floreşti

Spre deosebire de Apahida, în Floreşti există şi vânzare, dar şi intenţie de a construi noi ansambluri imobiliare. „În Floreşti stau puţin altfel lucrurile. Se caută terenuri pentru a se da din nou drumul construcţiilor. Aici s-a vândut în medie cu 550 €, preţ mulţumitor pentru dezvoltatori”, declară agentul imobiliar Casa Pitas.
„Este şi cerere şi ofertă în momentul de faţă. Aproximativ 25% dintre apartamentele nou-construite sunt încă disponibile pentru vânzare. Oferta e completată şi de cei care au achiziţionat apartamente în perioda în care preţul pe mp trecea de 800 de euro, iar acum nu îşi mai permit să achite ratele”, completează Valentin Teodorescu, director general al Welt Imobiliare.

Preţurile au scăzut constant în ultimii 4 ani

O analiză comparativă cu momentul de vârf al pieţei arată că, într-o perioadă de aproape patru ani, dezvoltatorii au scăzut constant preţurile apartamentelor noi. Astfel, în martie 2008, locuinţele care costau peste 100.000 de euro reprezentau 68,6% din piaţă, în timp ce unităţile de maximum 60.000 de euro deţineau o pondere de doar 11,5%, se arată într-o analiză realizată de imobiliare.ro.

„La Cluj, procentul apartamentelor noi care se încadrează în intervalul de preţ 0-60.000 de euro este de 56%. În acelaşi timp, la Constanţa, 47% din apartamentele noi se înscriu în acest interval, iar la Timişoara, 44% din apartamente au un preţ de până în 60.000 de euro. Braşovul încheie lista oraşelor mari, cu 32,8% din oferta de locuinţe noi care se încadrează în intervalul de preţ amintit mai sus”, a declarat Adrian Erimescu, directorul imobiliare.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter