Economie

Pâinea se scumpește tot mai mult. În Cluj, produsele de panificație s-au scumpit cu 25% în acest an

Pâinea se scumpește din ce în ce mai mult în ultima perioadă, odată cu produsele de panificație, la care numai într-un an s-a înregistrat o creștere de aproximativ 25% în Cluj.

Prețul pâinii a crescut constant în anul 2021/sursă foto: pixabay Prețul pâinii a crescut constant în anul 2021/sursă foto: pixabay

 

 


Prețul franzelei a crescut cu 10% doar în ultimele luni și va continua să crească. Potrivit stirileprotv.ro, prețul grâului a atins un nou record la nivel internațional. Acesta este cel mai mare din ultimii 8 ani.

 


În Cluj, produsele de panificație s-au scumpit de mai multe ori în decursul acestui an. Proprietarul unei afaceri cu produse de panificație a mărturisit că au fost scumpiri între 25 și 27% în 2021:

„Cu un an sau doi în urmă, prețul pâinii era la 5 lei, iar acum este 7 lei 50. Au fost scumpiri între 25 și 27 la sută în acest an, la toate produsele de patiserie. Grâul, făina, apoi serviciile, utilitățile, toate au contribuit la scumpirea produselor”, a spus proprietarul, potrivit sursei citate.


Costurile de producție, ridicate cu 30%

Costurile de producție s-au ridicat cu 30% în fabricile mari, de unde pleacă sute de mii de pâini. Dacă se ține cont de costurile de producție, pâine va crește cu minim 10%:

„Creșterile care vor fi vizibile la raft și care nu mai pot fi amânate din păcate vor fi vizibile începând de anul viitor. Dacă ținem cont de costurile actuale, va fi o creștere de +10%”, a spus directorul unei fabric de pâine.


„Principalii trei factori care influențează costurile la pâine au crescut în mod deosebit în ultimul an. Dacă ar fi să luăm într-un echivalent pâinea albă, să zicem că prețurile au urmărit creșterea de costuri, adică creșterea s-a dus undeva între 10 și 15%”, a explicat președintele Asociației Naționale a Industriei de Morărit și Panificație.

Prețul pentru tona de grâu a ajuns săptămâna aceasta la 289 de euro, la bursa de la Paris unde se vând cele mai mari cantități din lume.

CITEȘTE ȘI:

Actorul clujean Bob Rădulescu, ȘOCAT de majorarea prețurilor: „Curentul e DUBLU. Alimentele, scumpite masiv. Suntem abuzați!”

Rata inflației a ajuns la 5%. Scumpiri importante la produsele de bază din magazine

Ultimele Stiri
abonare newsletter