Economie

IMM-urile clujene, campioane la obţinerea de finanţare de la stat

<p>Regiunea Nord-Vest se află pe primele poziţii în cazul celor trei programe dedicate microîntreprinderilor derulate de Guvern, atât la număr de aplicaţii, cât şi la contracte încheiate.</p>

 

Din cele aproximativ 200 de planuri de afaceri depuse de firmele din regiune care au primit acordul de finanţare prin programul SRL-D, 105 au semnat contractele şi 75 au intrat deja în posesia banilor de la Guvern, până în acest moment, potrivit datelor Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii Cluj (OTIMMC).

De altfel, regiunea se află pe primul loc pe ţară la număr de acorduri încheiate, cu 50% din totalul contractelor. Conform directorului Oficiului, Mircea Miheştean, cei mai mulţi dintre beneficiarii din regiune sunt clujeni, respectiv 70%.

Şi în ceea ce priveşte programul START ne aflăm pe primul loc, de această dată la egalitate cu regiunea de dezvoltare Sud. Un număr de 40 de IMM-uri din regiunea Nord Vest vor primi finanţare prin acest program, proiectele acoperind 30% din valoarea programului naţional.

Pentru programul Mihail Kogălniceanu au fost depuse 400 de aplicaţii la OTIMMC, 90% fiind acceptate. În acest caz, Oficiul Teritorial nu are o situaţie clară a celor care au reuşit să obţină creditele din cauza numărului mare de bănci care s-au înscris în proiect.

Ce sume primesc IMM-urile?

Prin cel mai recent program demarat, Mihail Kogălniceanu, fiecare antreprenor are posibilitatea de a primi subvenţii de maximum 70% din rata dobânzii şi garanţii de stat pentru maximum 80% din valoarea creditului.

Celelalte două programe, Programul START şi Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri (SRL-D), sunt destinate în mod special tinerilor antreprenori.

Prin START, microîntreprinderile cu o vechime mai mică de doi ani pot beneficia de o alocaţie financiară nerambursabilă de maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile, în timp ce programul pentru tinerii debutanţi în afaceri prevede acordarea de fonduri nerambursabile de până la 10.000 euro, garanţii în proporţie 80% din valoarea creditului şi scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru maximum patru angajaţi, antreprenorul având obligaţia de a angaja cel puţin două persoane.

Programele vor continua şi anul viitor

Succesul de care s-au bucurat programele a determinat Guvernul să le continuie şi în 2012. Astfel, vor fi alocate 21 milioane lei pentru Programul pentru tinerii debutanţi în afaceri, 10 milioane lei pentru Programul START şi 70 milioane lei pentru Programul Mihail Kogălniceanu.

La nivel naţional, aproximativ 1.000 de IMM-uri au beneficiat de fondurile alocate prin cele trei programe. Doar în cazul proiectului Mihail Kogălniceanu, în numai trei luni de la lansarea programului au fost înregistrate 3.361 aplicaţii. Dintre acestea, 2.800 de dosare au fost deja evaluate, iar 2.443 dosare au fost admise de Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri, 120 de contracte fiind semnate până în prezent.

abonare newsletter