Economie

Agricultura a „săltat” PIB-ul faţă de trimestrul anterior

<p />Economia României este încă una rudimentară. Dacă avem un an agricol bun, PIB-ul creşte, dacă nu, scade. Afirmaţia este susţinută de datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 143,467 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 1,8% faţă de trimestrul anterior, în timp ce în serie brută, PIB-ul estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 154,933 miliarde de lei, în creştere în termeni reali cu 4,4% faţă de perioada corespunzătoare din 2010.

Agricultura, vânatul şi silvicultura, pescuitul şi piscicultura a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 22,1%, urmată de construcţii (+6,9%) şi industrie (+5,9%).


Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (+1,4%), precum şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,2%).

Reducerea volumului de activitate s-a înregistrat în alte activităţi de servicii (-3,1%).


Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,5%.

abonare newsletter