Economie

Crăciunul vine cu haine noi, dar cu jucării second-hand

<p /><img src="documente/stories/12_decembrie/06_ziua/06 second-hand 2.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Piaţa second-hand, în continuă creştere la Cluj-Napoca, înregistrază un nou boom cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Sărbătorile de iarnă sunt o mană cerească pentru comercianţi datorită clienţilor care cumpără aproape orice în această perioadă, prinşi fiind în valul cumpărăturilor de Crăciun.

Nici magazinele second-hand nu fac excepţie de la regulă. Administratorii se laudă cu o creştere a vânzărilor pe tot parcursul anului, cu un salt consistent în noiembrie şi decembrie.


De la mobilă şi până la calculatoare sau jucării, piaţa second-hand cuprinde o gamă foarte variată de produse, în permanentă extindere la Cluj-Napoca.

„De un an vânzările sunt în continuă creştere, creştere care s-a accentuat la finalul lunii trecute. Clujenii s-au orientat înspre second-hand deoarece reprezintă o alternativă bună în ceea ce priveşte raportul preţ/calitate. Clienţii pot cumpăra un produs la mâna a doua cu performanţă foarte bună la preţul unuia nou, dar slab”, spune reprezentantul firmei EvoComputers.


„Înainte de sărbători este înregistrată într-adevăr creştere, clienţii achiziţionează aproape orice, lucruri de multe ori de care nu ar avea nevoie, se lasă duşi de valul cumărăturilor”, adaugă Ana Şandor, administratorul unui magazin de mobilă second-hand din Cluj-Napoca.

Moşul aduce anul acesta jucării second-hand


Segmentul care înregistrează cea mai mare creştere în perioada sărbătorilor este cel al jucăriilor pentru copii. Publicul pare a se îndrepta însă tot mai mult spre cele second-hand.

„Datorită pregătirilor de Crăciun, vânzările au crescut la jucării”, spune administratorul magazinului Minimo Shop. „Publicul trebuie totuşi educat în privinţa articolelor la mâna a doua. Atunci când este vorba de branduri cunoscute, preţurile nu sunt atât de mici pe cât se aşteaptă”, mai precizează managerul.


Hainele sunt o excepţie

Dacă pe tot parcursul anului hainele second-hand se bucură de mare trecere printre clujeni, de sărbători situaţia se schimbă.


„Este perioada în care românii cumpără de regulă haine noi, apelând la economii, prin urmare cifra de afaceri scade pentru noi. Vara şi primăvara se vând cel mai bine articolele second-hand”, spune proprietarul unui depozit de haine la mâna a doua din Cluj-Napoca.

Buget mai mic anul acesta

Anul acesta, se estimează că românii vor cheltui cu ocazia sărbătorilor de iarnă cu aproximativ 15% mai puţin faţă de anul trecut, cel puţin în ceea ce priveşte alimentele. Anul trecut, bugetul mediu alocat de o familie pentru Crăciun şi Revelion a fost de 1.052 lei, ceea ce înseamnă că majoritatea românilor vor dispune anul acesta de un buget de cheltuieli pentru sărbătorile de iarnă ce nu va depăşi 900 de lei.

abonare newsletter