Economie

Crește numărul de locuri de muncă vacante

<p />27.700 de locuri de muncă erau vacante în trimestrul III al acestui an, în creştere cu 4.400 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce rata locurilor de muncă disponibile pe piaţă a ajuns la 0,68%, valoare similară cu cea din trimestrul trei al anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante în funcţie de domeniile de activitate, în intervalul august-octombrie, cei mai mari indicatori s-au înregistrat în administraţia publică, sănătate şi asistenţă socială (1,05%). La polul opus, s-au regăsit activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,07%), respectiv cele din industria extractivă (0,08%).

La fel ca în primele două trimestre ale anului în curs, în industria prelucrătoare s-au concentrat peste o treime (9.900 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă disponibile. În sănătate şi asistenţă socială (3.000 locuri vacante) s-au înregistrat 11% din totalul locurilor de muncă vacante, în timp ce 10% dintre acestea s-au regăsit în administraţia publică (2.700 locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul anterior, rata locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai importante creşteri în învăţământ (+0,18%), urmate de activităţile aferente industriei prelucrătoare (+0,08%) şi industriei extractive (+0,05%).

Cele mai semnificative diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au consemnat în activităţile de hoteluri şi restaurante (-0,33%) şi cele de informaţii şi comunicaţii (-0,31%).

Datele INS arată, totodată, că în privinţa numărului locurilor de muncă vacante, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat scăderi: comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (-400 locuri vacante), administraţie publică, informaţii şi comunicaţii, respectiv hoteluri şi restaurante (-300 locuri vacante). Pe de altă parte, creşteri ale numărului de locuri de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile din industria prelucrătoare (+900 locuri vacante), respectiv în învăţământ (+600 locuri vacante).

Cifrele provizorii privind rata locurilor de muncă vacante în funcţie de grupele majore de ocupaţii arată că în trimestrul al treilea din acest an cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori a fost pentru ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (0,96%), respectiv de muncitori necalificaţi - grupa majoră 9 (0,87%).

În privinţa numărului locurilor de muncă vacante, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată a fost identificată pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (6.200 locuri vacante), de operatori la instalaţii şi maşini, asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (5.300 locuri vacante).

Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă vacante s-a constatat în ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,17% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 30 locuri vacante), urmată de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalţi conducători ai administraţiei publice, conducători şi funcţionari superiori - grupa majoră 1 (0,38% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 1.000 locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri atât în ceea ce priveşte rata locurilor de muncă vacante, cât şi numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în rândul operatorilor la instalaţii şi maşini, a asamblorilor de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (+0,10%, respectiv +500 locuri vacante), dar şi în cele de funcţionari administrativi - grupa majoră 4 (+0,05%, respectiv 200 locuri vacante).

Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, creşteri importante atât la rata locurilor de muncă vacante, cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au constatat în rândul muncitorilor necalificaţi - grupa majoră 9 (+0,23 puncte%, respectiv 1.400 locuri vacante).

Diminuări ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat doar pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,17%), specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 şi în cele de operatori la instalaţii şi maşini sau asamblori de maşini şi echipamente - grupa majoră 8, ambele cu -0,02%.

La numărul locurilor de muncă vacante, cea mai accentuată scădere s-a înregistrat în rândul operatorilor la instalaţii şi maşini şi a asamblorilor de maşini şi echipamente - grupa majoră 8 (- 200 locuri vacante).

Datele lunare ale INS privind rata locurilor de muncă vacante sunt obţinute printr-o cercetare statistică selectivă trimestrială, având ca perioadă de referinţă luna de mijloc a trimestrului. INS menţionează că pentru dimensionarea eşantionului s-a luat în considerare obţinerea unor estimaţii ale principalelor caracteristici cercetate, iar marja de eroare este de +/-3%, în timp ce probabilitatea este garantată în proporţie de 95%.

Începând cu primul trimestru al anului, eşantionul analizat cuprinde 25.000 unităţi economico-sociale, iar unităţile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv în cercetare, excepţie făcând unităţile administraţiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe bază de eşantion reprezentativ la nivel de judeţ (cca. 770 de unităţi).

Pentru sectorul economic, au fost incluse în cercetare unităţile cu patru salariaţi şi peste, ce reprezintă 93,32% din numărul total al salariaţilor din acest sector.

Ultimele Stiri
abonare newsletter