Economie

Deficitul bugetar a scăzut în octombrie la 2,4% din PIB

<p />Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, în intervalul ianuarie - octombrie 2011, deficitul bugetar s-a cifrat la 13,3 miliarde de lei, respectiv 2,4% din PIB, ceea ce permite încadrarea în ţinta anuală de 4,4% din PIB.

Deficitul bugetar a scăzut la 2,4% din Produsul Intern Brut după primele zece luni din acest an, după ce, la 30 septembrie, soldul negativ era de 2,52% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 148,7 miliarde lei, au fost cu 8,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar cheltuielile, de 161,96 miliarde lei, au înregistrat o creştere în termeni nominali cu 0,9% faţă intervalul menţionat.

În ceea ce priveşte veniturile bugetului, cea mai mare creştere s-a înregistrat la taxa pe valoare adăugată, unde încasările au fost mai mari cu 21,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2010. La accize s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 12,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Contribuţiile de asigurări sociale au fost cu 9,2% mai mari faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar impozitul pe profit încasat în luna octombrie este aferent rezultatelor financiare din trimestrul al III-lea, înregistrând o creştere faţă de trimestrul al II-lea cu 11,2%.

Încasările totale în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie au fost mai mari cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Sumele rambursate de Uniunea Europeană au crescut cu 46,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Ultimele Stiri
abonare newsletter