Economie

Cum au reușit supermarketurile să facă cioburi din globurile autohtone

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/24_ziua/06 mare dsc_0964.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Supermarket-urile au aplicat lovitura fatală în lupta dintre globurile de sticlă şi chinezăriile din plastic.</p>

 

Lista „infinită” de condiţii impuse producătorilor autohtoni de globuri de sticlă de marile lanţuri de magazine face ca decoraţiile de Crăciun autohtone să fie o raritate pe piaţa românească, chiar dacă cererea consumatorilor în acest sens e în creştere.

Marile magazine preferă variantele chinezeşti ale globurilor, din plastic, datorită manevrabilităţii ridicate şi a preţului scăzut, obligând firmele clujene să lucreze aproape în exclusivitate pentru export.

„Preferăm să lucrăm pentru export pentru că toată marfa livrată este plătită, în schimb lanţurile de magazine returnează marfa nevândută şi percep tot felul de comisioane şi taxe dintre cele mai ciudate, cum ar fi cea pentru renovarea supermarket-ului, taxe care ne determină să renunţăm să le comercializăm în ţară. Din cauza acestei atitudini cererea de globuri de sticlă nu este acoperită pe piaţa românească”, spune Mihaela Turcu, manager de vânzări al firmei clujene Prodglob.

România – o piaţă dezorganizată

Nu doar marile lanţuri de magazine sunt vinovate pentru abundenţa chinezăriilor, ci şi comercianţii mai mici ca dimensiune. Ei nu îşi organizează eficient activitatea, formulând comenzi la producătorii de globuri abia după ce sunt puşi în faţa cererii.


„Piaţa românească nu e rea ca preţuri, ci ca organizare. Spre exemplu, primim comenzi cu câteva zile înainte de sărbători”, explică reprezenta firmei clujene de globuri.

Clujenii cer globuri de sticlă


Dacă anii trecuţi cererea era îndreptată în special spre chinezării, preferinţele cumpărătorilor au început să se schimbe.

„În materie de obiecte decorative şi implicit de ornamente de brad se caută altceva decât se găseşte pe piaţă, se caută produse de calitate”, spune Dana Bâzu, administrator al magazinului online clujean Gia.

„Sună destul de multă lume pentru a achiziţiona globuri de la noi, însă se lucrează doar pe bază de comandă şi doar pentru export. Momentan nu se ia în calcul să se producă şi pentru piaţa internă”, adaugă Andreea Buda, contabila producătorului de globuri de sticlă din Apahida.

Ideea e susţinută şi de Mihaela Turcu, care spune că globurile de plastic sunt preferate de comercianţi şi nu de clienţi.

„Globarii” la mare căutare

După cum se întâmplă şi în alte domenii ale industriei, personalul calificat se găseşte din ce în ce mai greu, majoritatea celor care lucrează în fabricile de globuri apropiindu-se de vârsta pensionării.

„E destul de dificil să găsim mână de lucru. De ceva ani era o şcoală de decoratori, însă acum trebuie să luăm absolvenţi de arte plastice pe care să-i formăm noi”, spune Mihaela Turcu.

Care sunt tendinţele pentru sărbătorile de anul acesta?


Nu doar hainele sunt supuse tendinţelor, ci şi ornamentele de Crăciun, astfel, anul acesta designerii s-au întors în timp pentru crearea modelelor. „Intrăm pe retro, încep să revină globurile de la bunici, în culori clasice şi cu desene de iarnă”, spune proprietara Prodglob. Şi fabrica din Apahida s-a supus aceloraşi cerinţe. „Anul acesta s-au preferat culorile tradiţionale, roşu, verde, albastru şi alb”, adaugă Andreea Buda.

abonare newsletter