Economie

Mai bine de jumătate dintre companiile clujene au probleme cu lichiditățile

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/23_ziua/06-buzunare_goale.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Situația e generată de problemele reale ale partenerilor de afaceri, dar și de firmele care invocă criza pentru a întârzia plata obligațiilor.</p>

În România, o companie din trei are probleme cu lichiditățile, din cauza neîncasării facturilor sau a întârzierii plăților, și declară pierderi de aproximativ 5% din facturile emise, potrivit datelor unui studiu realizat de institutul de cercetare a pieței Ipsos pentru grupul german EOS. Cifrele sunt considerate mult prea optimiste, față de situația reală a firmelor clujene, de Mircea Maier, managerul general al companiei de consultanță în afaceri EvoTrend.

„În momentul de față procentul firmelor care au probleme cu lichiditățile variază între 50% și 65%”, spune el.

Procentul ridicat are printre cauze și comportamentul neadecvat pe care firmele îl au în ultima perioadă. Astfel, „unele dintre companii se folosesc de criză pentru a justifica întârzierea plății, chiar dacă în realitate nu au probleme”, declară Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor (APM) din Cluj.

Managementul creanțelor lăsat la voia întâmplării

Circa 70% din companiile românești au afirmat că nu angajează specialiști în domeniul managementului creanțelor și, mai mult, foarte puține dintre acestea apelează la prestatori de servicii externi.

În segmentul B2C (business to consumer), doar 38% dintre intervievați apelează la prestatori de servicii specializați în managementul creanțelor, la jumătate comparativ cu Germania - 74% și cu Belgia - 78%.

Fără consilierea specialiștilor se poate ajunge chiar la intrarea în incapacitate de plată. „Sunt persoane în societate de care nu trebuie să te lipsești. Cunosc cazul unei firme a cărei activitate s-a blocat deoarece a acordat termene de plată mai mari decât ar fi trebuit”, spune Mircea Maier.

Totodată, președintele APM este de părere că majoritatea firmelor din România nu pot să susțină financiar o persoană care să se ocupe de managementul creanțelor din cauza dimensiunii reduse.

Termene de plată peste standardul de 30 de zile

Anul trecut, companiile românești au acordat în medie termene de plată de 40 zile. Conform studiului Ipsos, clienții persoane juridice au acum 44,5 zile la dispoziție pentru a-și achita facturile, termene mai lungi fiind întâlnite doar în Grecia - 92,2 zile și Spania - 71,4 zile.

Termenele de plată prelungite fac ca, după Grecia și Slovacia, companiile din România să se situeze pe locul trei la nivelul creanțelor de încasat, cu valori de peste 12% din cifra totală de afaceri. Potrivit studiului, în România se declară pierderi aproximativ cinci procente (4,87%) din facturile emise. În acest context, nivelul creanțelor nerecuperabile, de 5,9% în segmentul B2C și 4,2% în segmentul business to business (B2B) se situează, cumulat, pe locul al treilea, după Grecia și Spania.

abonare newsletter