Economie

Terenurile dezvoltatorilor imobiliari, sursă de insolvenţe

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/22_ziua/05 bloc nefinalizat in constructie de vanzare floresti rp 1.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Alături de dezvoltatori, firmele de retail rămân cele mai afectate de insolvenţă.</p>

Investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în terenuri, în vederea dezvoltării de proiecte imobiliare, vor reprezenta în perioada următoare o sursă de proiecte de insolvenţă, deoarece în actualul context economic acestea nu mai sunt sustenabile

„Un număr tot mai mare de proiecte demarate în perioada 2006-2008 au fost sistate de către investitori, mulţi dintre aceştia renunţând la dezvoltarea proiectelor încă dintr-o fază incipientă a acestora. De asemenea, investiţiile realizate în perioada 2005-2008 în bunuri de natura terenurilor, în speranţa dezvoltării unor proiecte imobiliare, proiecte ce în actualul context economic nu mai sunt sustenabile, vor reprezenta în perioada ce urmează o sursă de proiecte de insolvenţă”, a declarat Andreea Anghelof, managing partner al  Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR).

Alături de firmele din sectorul imobiliar, cele din retail au rămas cele mai afectate de insolvenţă, fenomen care va continua însă şi în perioada următoare.
Veniturile pe metru pătrat obţinute de retailerii din România continuă să fie la un nivel foarte scăzut, la fel ca şi marjele de profit care fac faţă cu greu cheltuielilor financiare generate de un grad mare de îndatorare, potrivit reprezentanților CITR.

De asemenea, lipsa suportului din partea furnizorilor acestor societăţi constituie o barieră în derularea activităţilor de retail în cadrul procedurilor de insolvenţă. Astfel, că în ultimii ani, atât micile magazine de stradă, cât şi marile companii de distribuţie de bunuri de consum au fost afectate de insolvenţă.

„În aria industriilor, pe de altă parte, sunt relativ puţine nume sonore aflate în insolvenţă. (...) Totuşi, şi sectorul industiilor este afectat de efectele crizei financiare, însă acesta prezintă un avantaj faţă de alte sectoare - accesul companiilor care activează în industrii la reeşalonarea creditelor este mai facilă decât a companiilor care activează în domenii precum retailul. Se ajunge astfel la întârzierea declanşării unor proceduri de restructurare a companiilor, extrem de necesare de multe ori”, explică Andreea Anghelof.

abonare newsletter