Economie

Constructorii clujeni, sfătuiţi să se axeze pe proiectele inginereşti

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/21_ziua/05 conferintele locale constructori furnizori locali de competenta _sc_029.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Domeniul logistic este primul care va reporni, consideră reprezentanţii Patronatului Societăţilor de Construcţii.</p>

Reprezentanţii Patronatului Societăţilor de Construcţii (PSC), prezenţi vineri la Cluj-Napoca cu scopul de a-i convinge pe constructorii clujeni să înfiinţeze o filială, au venit cu o serie de recomandări, statistici şi prognoze.

Constructorii au fost sfătuiţi de vicepeşedintele PSC, Tiberiu Andrioaiei, să se orienteze în special spre proiectele de depozite şi intrastructură. „Domeniul logistic este primul care va reporni, dovadă fiind potenţialul de creştere. Spre exemplu, în timp ce Ungaria are la o populaţie de 10 mil. de locuitori 1 mil. de mp de depozite, România are, la o populaţie dublă, o suprafaţa pentru depozitare mai mică cu câteva zeci de mii de mp”, spune Andrioaiei.

De altfel, clasamentul furnizat de compania de studii de piaţă Neomar şi realizat în funcţie de valoarea lucrărilor contractate în perioada august-octombrie 2011 arată că proiectele inginereşti ocupă cea mai importantă pondere, urmate de cele nerezidenţiale şi la mare distanţă de cele rezidenţiale.

Prognoze pesimiste pentru piaţa rezidenţială

În ceea ce priveşte segmentul rezidenţial, puternic afectat de scădere din cauza diminuării veniturilor populaţiei, prognozele nu sunt la fel de optimiste. „Dacă va reporni economia, va trebui cel puţin un an pentru a începe şi creşterea acestui sector. În prezent există la nivelul ţării un stoc de peste 20.000 de locuinţe nevândute, iar abia după diminuarea acestuia se va putea da din nou startul la segmentul rezidenţial. Din păcate, raportat la populaţie, există un deficit de locuinţe, majoritatea celor existente făcând parte dintr-un fond locativ degradat care trebuie consolidat”, adaugă vicepreşedintele PSC.

Viitorul construcţiilor e pe pieţele internaţionale

O altă recomandare a PSC a fost de a ieşi pe pieţele internaţionale. „Noi organizăm în acest scop anul viitor două târguri, unul la Budapesta şi unul la Belgrad, şi patru misiuni economice”, a spus Tiberiu Andrioaiei. Totuşi, constructorii clujeni nu au părut foarte optimişti cu privire la această recomandare. „Doar mersul la târguri nu rezolvă problema ieşirii pe pieţele străine. Guvernul trebuie să asigure garanţia pentru lucrările de construcţii executate în străinătate deoarece firmele sunt în acest moment decapitalizate”, a răspuns Constantin Caşcaval, preşedintele ARACO Cluj.

Care este trendul în construcţii?


Răspunsul specialiştilor prezenţi la conferinţă la provocările pieţei actuale a fost „clădirile nomade”. „Cea mai importantă schimbare în construcţii este că ele vor fi făcute din ce în ce mai mult să nu dureze, adaptat la viteza schimbării modului de trai. Construcţiile ar trebui să fie net mai uşoare, mai flexibile, pentru a răspunde nevoilor în permanentă schimbare”, a spus Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Filiala locală se lasă aşteptată de câţiva ani


La zece ani de la înfiinţarea patronatului şi după câteva conferinţe ţinute la Cluj-Napoca, reprezentanţii PSC s-au arătat dezamăgiţi de lipsa de iniţiativă a constructorilor locali pentru a înfiinţa o filială locală, insistând pe necesitatea colaborării companiilor pentru apărarea intereselor strategice ale domeniului. Constructorii clujeni au răspuns la impuls, cerând indicaţii pentru iniţierea proiectului local, însă măsurile concrete se lasă încă aşteptate.

 

abonare newsletter