Economie

Cum se mută centrul orașului spre gară

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/17_ziua/01 fabrica de mobila libertatea rp 10.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p>Un parc tehnologic care va costa de 20 milioane de euro va lua locul fostei fabrici Libertatea. Fabrica va fi relocată într-o zonă periferică a oraşului.</p>

Parcul va crea condiţii pentru angajarea a peste 3.500 de persoane de către companiile găzduite, plus încă 100 de locuri de muncă generate pentru întreţinerea noii infrastructuri.

Fabrica Libertatea va fi relocată într-o zonă periferică a oraşului, urmând ca spaţiul să fie reconvertit într-un parc tehnologic în maxim 3 ani.


70% dintre clădirile producătorului de mobilă vor fi păstrate pentru implementarea primelor două faze ale proiectului, urmând ca în fazele 3 şi 4 să fie construite pavilioane noi.

Primele etape ale Liberty Center Technological Park presupun crearea de spaţii pentru birouri cu o suprafaţă de 22.000 mp – în care va fi inclusă şi zona de spaţii pentru IMM-uri. Spaţiul public va fi concentrat pe dezvoltarea de săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, clinică medicală, dar şi spaţii verzi ce se întind pe o suprafaţă de 17.000 mp.


Ulterior vor fi începute lucrările pentru zona de residenţial, apartamente de mici dimensiuni(40-70 de mp) disponibile la închiriere pentru angajaţi, care are alocată o suprafaţă de 2.000 mp. Proiectul va însuma în total aprximativ 45.000 de mp.

 


În ce fază e proiectul?

Ieri a fost anunţată lansarea proiectului, în momentul de faţă existând doar un plan de ansamblu cu privire la alocarea spaţiului viitorului parc.


În curând va fi lansat un concurs al arhitecţilor pentru concept, dorindu-se să se aleagă până la sfârşitul lunii februarie proiectantul proiectului.

În anul ce urmează se speră finalizarea primelor două faze, care presupun crearea spaţiilor pentru birouri, urmând ca în maxim 3 ani proiectul să fie executat integral, cu excepţia noilor construcţii.


Nu vor companii gen Nokia

Parcul este gândit să atragă companii statornice, „care nu sunt de tipul du-te – vino”, conform preşedintelui companiei dezvoltatoare, Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova.

„Firmele trebuie să fie captive aici, să realizeze valoare adăugată cu altceva decât forţă de muncă ieftină”, mai spune Sturza.

Companiile vizate sunt din domeniile IT, telecomunicaţii şi cercetare medicală.

De altfel, studiul de marketing realizat pentru a determina fezabilitatea proiectului indică conform reprezentantului Fribourg Development interes mare pentru România şi pentru Cluj din partea unor companii mari internaţionale din aceste două domenii, care vor să reloce centre de excelenţă din Europa şi S.U.A.

De ce au ales Clujul?

Principalul element care a stat la baza deciziei de investiţie este cererea crescută din partea companiilor naţionale şi internaţionale pentru spaţii în Cluj-Napoca.

Un alt avantaj luat în calcul pentru dezvoltarea acestui proiect este faptul că oraşul Cluj are tradiţie în sfera universitară. Astfel, universităţile cu profil tehnic şi medical vor reprezenta sursa ideală de forţă de muncă calificată care va adăuga plus valoare unui astfel de parc tehnologic.

Proiect din fonduri proprii, fără credite

Fribourg Investement, fond de investiţii localizat în Cipru, deţine 90% din acţiunile Libertatea S.A. şi va asigura investiţia de peste 20 de milioane de euro pentru dezvoltarea parcului, din interiorul grupului, fără a apela la credite.

„Dacă nu am fi dispus de fonduri proprii, nu cred că s-ar fi putut realiza proiectul având în vedere că băncile sunt foarte reticente în această perioadă în a acorda credite”, spune Ion Sturza.

abonare newsletter