Economie

Piaţa imobiliară indică creşterea atractivităţii investiţionale a oraşului

<p />Creşterea interesului investitorilor pentru Cluj-Napoca este cel mai bine oglindită în mişcările de pe piaţa birourilor de clasa A, aceast segment înregistrând o evoluţie mai bună în ultimii trei ani comparativ cu segmentul rezidenţial, arată un raport CBAR Transilvania.

Cererea pentru spaţii de birouri a înregistrat creşteri de la un an la altul, în timp ce multe companii business din Cluj rămân fără locuri vacante. Birourile modernizate şi utilate conform standardelor europene sunt cele mai căutate la ora actuală.

Care sunt preţurile de închiriere?

Cu un stoc relativ redus de spaţii de birouri şi cu o rată de ocupare ridicată (grad de neocupare de maxim 10%), chiriile de birouri de clasa A din Cluj Napoca variază, în medie, în intervalul 14-15 euro/mp/lună. Există însă o ofertă consistentă de spaţii de birouri de clasa B unde nivelul mediu al chiriilor variază între 10 si 12 euro/mp, în timp ce chiriile pentru spaţiile de clasa C din zona periferică variază între 7-9 euro/mp.

În ceea ce priveşte preţul mediu de vânzare a spaţiilor de birouri de clasa B este cuprins în intervalul 925-1.300 euro/mp. În trimestrul al anului 2011, rata medie de neocupare pe piaţa spaţiilor de birouri se situează între 5 si 15%.

În cazul cladirilor de clasa A, gradul de neocupare este de  10%. Pentru imobilele de clasa B, aceasta diferă în funcţie de zonă, crescând o dată cu îndepartarea de zona 0 a oraşului: 8-10% grad de neocupare în zona centrală, 10-12% în cea semicentrală şi 12-15% în zona periferică. Pentru birourile de clasa C, gradul de neocupare este de 10-15%.

Al treilea trimestru al anului a adus pe piaţa de birouri din Cluj Napoca o importantă creştere a activităţii datorată în principiu relocarii unor mari companii dar şi extinderii altora, mai ales a firmelor care activează în domeniul IT&C, conform raportului CBAR Transilvania.  

Coldwell Banker deschide în Cluj–Napoca primul său birou regional

Noul birou este amplasat pe Calea Dorobanţilor, nr 18-20, Cluj-Napoca, în cadrul Power Business Center. Pentru început, echipa din Cluj-Napoca va fi formată din opt consultanţi imobiliari, sub coordonarea Anamariei Burcă, din poziţia de managing partner, numărul angajaţilor urmând să crească ulterior pe masură ce activitatea companiei se va dezvolta.

Prin deschiderea noului birou, Coldwell Banker Affiliates of Romania îşi continuă strategia de extindere pentru realizarea unei acoperiri teritoriale cât mai bune. Biroul din Cluj-Napoca va avea atribuţii sporite, urmând sa coordoneze activitatea celor şase sucursale care se vor deschide în Transilvania.
Compania operează în acest moment o reţea de 20 agenţii la care se adaugă sediul regional din Cluj-Napoca.

abonare newsletter