Economie

Tablou de criză cu bănci

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/16_ziua/06 brd.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Monitorul de Cluj oferă un top al instituţiilor bancare din judeţ, realizat în funcţie de numărul de unităţi şi condimentat cu informaţii financiare pe trimestrul 3, precum şi cu date despre restrângerea activităţii.

Majoritatea băncilor au anunţat pierderi pe trimestrul al treilea, atât la nivel de grup, cât şi în ceea ce priveşte activitatea din România, alimentând zvonurile de restrângere a activităţii din ţările de Est.

În acest context, Monitorul de Cluj prezintă topul instituţiilor bancare realizat în funcţie de numărul de unităţi din judeţ, dar şi rezultatele financiare pe trimestrul al treilea.

1. BRD – 50 de unităţi


BRD Groupe Société Générale, a doua bancă de pe piaţă după valoarea activelor, a înregistrat în trimestrul al treilea un profit net de 107,29 mil. lei (25 mil. euro), în scădere cu 54% faţă de rezultatul din perioada similară a anului trecut, conform rezultatelor financiare raportate către BVB.

Pierdere s-a înregistrat şi la nivel de bancă-mamă. Astfel, în perioada iulie-septembrie 2011, profitul net al Société Générale a scăzut cu 31% în ritm anual până la 622 milioane de euro, comparativ cu 858 milioane de euro cât estimau analiştii.

Grupul bancar francez a prezentat în septembrie un plan de reducere a cheltuielilor pentru eficientizarea activităţii. Publicaţia franceză „Le Figaro” susţinea că una dintre principalele măsuri din planul de tăieri va fi concedierea unei părţi a personalului din România, Rusia, Polonia şi Egipt. cu toate acestea, reprezentanţii BRD susţin că nu au fost informaţi încă de un program de disponibilizări.

2. BT – 50 de unităţi

Banca Transilvania (TLV), a treia bancă de pe piaţa locală şi cea mai mare cu capital majoritar privat românesc, a raportat în trimestrul al treilea un profit net de 41,2 mil. lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut.

Instituţia bancară şi-a extins reţeaua teritorială ajungând la 546 de sedii la finalul lunii septembrie 2011.

Datorită faptului că nu aparţine unui grup bancar internaţional, posibilitatea restrângerii activităţii pentru suţinerea băncii-mamă se exclude în acest caz.

3. BCR – 25 de unităţi

Grupul BCR a înregistrat în trimestrul trei din 2011 o pierdere netă de 91,6 milioane lei, faţă de un profit de 101,6 milioane în trimestrul anterior, anunţa banca intr-un comunicat.

Erste, deţinătorul majoritar BCR, a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în primele nouă luni ale anului în comparaţie cu un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010.

4. Raiffeisen – 20 de unităţi

Raiffeisen Bank nu a furnizat încă rezultatele pe trimestrul al treilea. Totuşi, datele de pe T2 indică o scădere a profitului. Banca a realizat un profit net de 39 de milioane de euro, în primele şase luni ale lui 2011, cu 22% mai redus decât cel înregistrat în iunie 2010, de 50 de milioane de euro.

5. UniCredit Ţiriac Bank – 8 unităţi

UniCredit Bank, acţionarul majoritar al UniCredit Ţiriac Bank, a înregistrat pierderi record, de 10,6 miliarde de euro, în trimestrul al treilea, după revizuirea în scădere a fondului comercial, şi va concedia peste 5.000 de angajaţi din Italia până în 2015, pentru eficientizarea activităţilor.

UniCredit urmează să concedieze 5.200 de angajaţi din Italia, până în 2015, pentru eficientizarea activităţilor.

Grupul a anunţat că va renunţa la activele care nu au o importanţă strategică, dar nu a oferit detalii.

abonare newsletter