Economie

Energia electrică se scumpeşte de la 1 ianuarie 2012

<p />Preţul energiei electrice pentru consumatorul final se va majora cu circa 2,5 procente de la 1 ianuarie 2012, odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică, a anunţat ieri Maria Mânicuţă, reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), într-un seminar dedicat energiilor regenerabile.

„De la 1 noiembrie 2011 se poate aplica Ordonanţa 220 privind promovarea energiei electrice prin resurse regenerabile iar până la sfârşitul anului vom avea o lege de aprobarea acestei Ordonanţe. ANRE face deja acreditarea producătorilor existenţi care ar urma să beneficieze de certificatele verzi şi este posibil ca faţă de preţul actual să avem o creştere cu 2,5% a preţului la consumatorul reglementat”, a spus reprezentantul ANRE.

Potrivit Ordonanţei, în luna decembrie, producătorii acreditaţi vor putea primi echivalentul a două gigacalorii pe MW oră, echivalentul electricităţii livrate în sistem în luna noiembrie. ANRE acreditează în aceste zile producătorii, existând fie acreditări permanente, fie acreditări provizorii, fie acreditări temporare pentru cei care utilizează biomasă, urmând ca în următoarele şase luni Ministerul Economiei şi cel al Agriculturii să stabilească o modalitate de clasificare a originii biomasei aşa cum cere Comisia Europeană.


Reprezentanţii Ministerului Economiei au declarat că România are cea mai mare schemă de sprijin pentru energiile regenerabile, de circa 10 miliarde euro, scopul fiind acela ca 24% din consumul naţional de energie în 2020 să fie reprezentant de energia verde.

abonare newsletter