Economie

Clujenii sunt datori la Fisc cu peste 100 mil. euro

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/15_ziua/05fisc.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oferta Finanțelor Publice nu a avut mare trecere la datornicii la bugetul de stat.</p>

Penalităţile şi jumătate dintre majorările de întârziere aferente datoriilor, care trec de 4 milioane de euro doar în cazul persoanelor fizice din judeţ, pot fi şterse dacă se face plata până la sfârşitul anului. Oferta îi lasă însă indiferenţi pe locuitorii judeţului.

Peste 13.000 de persoane fizice şi peste 11.000 de agenţi economici clujeni au posibilitatea să scape de penalităţi dacă îşi plătesc până la sfârşitul anului datoriile faţă de stat. Însă, doar 176 de persoane fizice şi 260 de firme şi-au depus cereri pentru scutire.

Locuitorii judeţului au cumulat, până la 30 august 2011, datorii de peste 24 mil. lei cu 3 mil. lei penalităţi şi 35 mil. lei dobânzi şi majorări întârziere aferente, în timp ce datoriile entităţilor economice depăşesc 412 mil. lei.

Statul va anula penalităţile de întârziere, precum şi jumătate din majorările de întârziere aferente acestor obligaţii fiscale principale, dacă principalul şi dobânzile aferente acestora sunt stinse prin plată sau compensate până la finele anului.

Pentru contribuabilii care vor achita datoriile principale până la jumătatea anului viitor, se va aplica o reducere de 50% a penalităţilor de întârziere, precum şi o diminuare cu 25% a majorărilor de întârziere.

Care e procedura pentru a beneficia de scutiri?

Cei care au restanţe trebuie să facă o cerere Fiscului, care în 5 zile eliberează un document cu sumele care trebuie plătite şi cu penalităţile care se anulează. Restanţierul are 10 zile la dispoziţie să plătească datoria, după care in 3 zile Fiscul îi dă decizia care confirmă stingerea datoriilor.

Majorările de întârziere pentru care se acordă facilităţile menţionate sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006 - 30 iunie 2010.

Plata se poate face şi eşalonat

Prin art. VIII al OG 30/2011, Guvernul introduce un regim juridic special pentru penalităţile de întârziere aferente creanţelor fiscale principale eşalonate la plată.
Conform acestui regim, pe perioada de eşalonare a obligaţiilor fiscale principale şi a eventualelor dobânzi aferente acestora, penalităţile sunt amânate la plată în vederea anulării dacă eşalonarea la plată se finalizează conform graficul stabilit. În acest regim se include şi un procent de 50% din majorările de întârziere corespunzător componentei de penalitate din conţinutul majorării de întârziere.

Atât contribuabilii persoane fizice, cât şi persoanele juridice din judeţ nu s-au înghesuit să plătească datoriile pentru a beneficia de scutiri. „După intrarea în vigoare a OG 30/2011, nu au crescut încasările la bugetul general consolidat”, arată DGFP la cererea Monitorul de Cluj.

Cum se calculează penalităţile?


Pentru plăţile restante firmele şi populaţia plătesc atât o dobândă, cât şi o penalitate de întârziere, care este calculată în funcţie de perioada cu care a fost depăşit termenul de scadenţă.

Pentru fiecare zi cu care a fost depăşit termenul de plată se calculează o dobândă de 0,04% din suma datorată şi nicio sumă penalizatoare pentru primele 30 de zile de întârziere.

Penalitatea creşte la 5% din suma totală dacă datoria este achitată în următoarele 60 de zile, iar pentru cele care depăşesc termenul de 90 de zile penalitatea ajunge la 15% din totalul obligaţiilor de plată. Sumele nu sunt cumulative.

Până la jumătatea anului trecut, companiile plăteau doar o majorare de întârziere, de 0,1% pe zi din obligaţia de plată.

abonare newsletter