Economie

Ce a schimbat criza în topul firmelor clujene?

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/14_ziua/05 stefan dimitriu grand hotel italia gala laureatilor ccicj _sc_004.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" /></p> <p />Ascensiunea și decăderea unor domenii pe piața clujeană este ilustrată de ultimul top al Camerei de Comerț și Industrie Cluj.

Dacă în topul firmelor membre constituit în funcție de performanțele economice din anul premergător începerii crizei economice, cele mai multe firme premiate au fost înregistrate în domeniul construcțiilor, în ediția din acest an, care prezintă învingătorii pe 2010, domeniul cu cel mai mare număr de laureați este industria, urmată de comerț și turism, de servicii, construcțiile situându-se abia pe poziția 4.

Totodată, prezența în topul pe 2010 a doar două companii în secțiunea agricultură este un indiciu important asupra domeniilor cu probleme, după cum remarca Ștefan Dimitriu, președinte Camerei de Comerț și Industrie Cluj (CCICJ), la Gala Laureaților.


Și numărul total de firme premiate a scăzut. Astfel, în ediția a XV-a, 322 de societăți au reușit să se califice în ierarhie pe baza rezultatelor economico-financiare raportate pentru anul 2007, în timp ce în ediția a XVIII-a au fost premiate doar 283 de companii, numărul mai mic fiind pus pe seama asumării unor riscuri nesustenabile în afaceri. „Camera premiază prin acest eveniment pe acei antreprenori, manageri sau patroni care au știut că în afaceri nu pot reuși fără să riști, dar au avut capacitatea de a discerne amploarea riscurilor pe care firmele și le pot asuma”, a declarat la gală Dimitriu.

Învingători și învinși


Cea mai valoroasă compania din clasamentul CCICJ, ca rezultate eonomico-financiare, dar și cea mai regretată, din perspectiva topului următor, este Nokia, deținătoarea premiului I la secțiunea „Cercetare, Dezvoltare și High Tech”.

„Dacă analizăm importanța companiei în dinamica economiei locale din anii precedenți, putem să presupunem că impactul deciziei multinaționalei va fi extrem de vizibil anul următor, în anul 2010 compania a realizat o cifră de afaceri de 6,8 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 30% din produsul intern brut al Clujului, 1,3% din PIB-ul național și 4% din exporturile României”, se arată în raportul privind evoluția și perspectivele mediului clujean realizat de CCICJ.


Din categoria excluși „de top din top” face parte ASA Cons. România, societate care a obținut locul 3 la întreprinderi mari din domeniul construcțiilor în 2007. Anul acesta marii câștigători ai categoriei au fost ACI Cluj la secțiunea clădiri, Regia Autonomă a Drumurilor Județene Cluj - la drumuri, Grup 4 Instalații - la proiecte utilitare și Electromontaj Cluj - la secțiunea instalații.

Terapia și Farmec, două firme cu tradiție în situarea pe primul loc în clasament, au reușit și anul acesta să-și păstreze pozițiile fruntașe.


Un top de top

În privința creșterii economice, județul Cluj a ocupat poziția a doua la nivel național în 2010. Economia locală a crescut cu 2,2 miliarde de lei, până la valoarea de 22,2 miliarde de lei.


Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerțului, la Cluj funcționează 4,6% din agenții economici din întreaga țară, adică peste 42.000 de firme active.

Dintre acestea, pentru realizarea clasamentului pe 2010, au fost selecționate 30.547 de societăți, care au depus bilanțul pe 2010, dintre care numai 6.573 au întrunit criteriile de eligibilitate.

Printre criteriile utilizate de CCICJ la elaborarea Topului firmelor se numără cifra de afaceri netă a unei companii, rata profitului din exploatare sau eficiența utilizării resurselor umane.

Ultimele Stiri
abonare newsletter