Economie

NU CREȘTE punctul de amendă, în 2021. Pensiile speciale ale primarilor, amânate un an

Un proiect de Ordonanță de Urgență care urmează să fie adoptată de Guvern prevede plafonarea veniturilor bugetarilor, menținerea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei și amânarea până în 2022 a pensiilor speciale ale primarilor.

 

 


Salariile bugetarilor, precum și nivelul sporurilor vor fi înghețate la nivelul acestui an, conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Acesta mai prevede continuarea acordării voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei, precum și suspendarea aplicării pensiilor speciale pentru primari până la 1 ianuarie 2022.

 


„Neadoptarea acestor măsuri ar genera un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat de 1,55% din produsul intern brut în anul 2021, afectând sustenabilitatea finanțelor publice”, se arată în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență.

Potrivit proiectului publicat pe pagina ministerului de Finanțe, în 2021 vor fi plafonate indemnizațiile, sporurile, primele sau alte compensații, indemnizațiile de hrană, precum și indemnizațiile de merit, la valoarea din decembrie 2020.


Pensiile speciale - plafonate

Ordonanța de Urgență plafonează și pensiile parlamentarilor, ale magistraților, cele militare, ale funcționarilor parlamentari sau de la Curtea de Conturi, precum și cele ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensii care nu vor fi indexate cu rata inflației.

Potrivit textului Ordonanței de Urgență, Executivul prelungește mai multe măsuri luate în contextul pandemiei de COVID-19. Guvernul prelungește scutirea de TVA până la 31 decembrie 2022, pentru livrarea de vaccinuri și de dispozitive medicale pentru diagnostic în vitro (kituri de testare) COVID-19, precum și pentru serviciile strâns legate de livrările de astfel de vaccinuri și dispozitive.


Deficit de 7% în bugetul pe anul 2021

De asemenea, Guvernul a decis să acorde vouchere de vacanța, în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, după ședința de guvern de luni, că salariul minim va fi majorat de la 1 ianuarie și că în 2021 ținta guvernului este să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%.


CITEȘTE ȘI

Ce se întâmplă cu salariile bugetarilor de la anul? Anunțul făcut de Florin Cîțu

 

abonare newsletter