Economie

Programul „Rabla pentru electrocasnice”, SUSPENDAT din cauza unor suspiciuni de FRAUDĂ

Ediția din acest an a programului „Rabla pentru electrocanice” pentru persoane fizice demarează marți, potrivit Administrației Fondului pentru Mediu.

UPDATE: Programul „Rabla pentru electrocanice”  a fost amânat din cauza unor suspiciuni de fraudă.

„Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru desfășurarea în bune condiții a programului”, se arată în comunicatul Administrației Fondului de Mediu.


 

Astfel, românii se pot înscrie în acest program prin intermediul aplicației informatice disponiile pe site-ul AFM.


 

Conform regulamentului programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz caznic, cu eficiență pentru mașini de spălat A++ și A+++, după cum urmează:


- 300 de lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiență  energetică cel puțin A++;
- 400 de lei pentru mașini de spălat vase cu eficiență energetică cel puțin A++;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/ congelatoare cu eficiență energetică cel puțin A++;
- 400 de lei pentru televizoare cu eficiență energetică cel puțin A;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Oamenii își pot schimba laptopul sau tableta

De asemenea, se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri și de 300 de lei pentru tablete.


După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit, se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

„Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români – pot să zic că de la anunțul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice și scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu față de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puțin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generație care vor respecta mediul și care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toți cei interesați să se înscrie mâine, de la ora 12:00, pe site-ul AFM, pentru a obține voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid și sigur. Aplicația va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu aceasta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.


Aproape 90.000 de cereri depuse în 2019

În 2019, Programul „Rabla pentru electrocasnice” a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou – de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente.

CITEȘTE ȘI:

Începe Programul „Rabla pentru electrocasnice”. Ce primești în locul unui laptop vechi

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter