Economie

Economia ar putea fi salvată de o populaţie rurală educată

<p />Potenţialul de creştere al economiei româneşti poate fi mărit dacă va fi activată forţa de muncă din mediul rural, milioane de persoane care contribuie cu doar 3,5% din PIB, a căror educaţie este precară şi care nu pot fi transferate foarte uşor în industrie sau servicii, afirmă analiştii economici, potrivit Mediafax.

„Dintr-un calcul simplu, chiar dacă suntem 19 milioane după recensământ, există în continuare o foarte mare parte a populaţiei în mediul rural care nu produce suficient în România”, crede economistul şef al UniCredit, Dan Bucşa. El spune că sunt milioane de persoane din mediul rural care produc „aproape nimic”, adică undeva la 3,5% din PIB.

„Aceste câteva milioane de la sate ar putea fi strămutate către alte ramuri mai productive, industrie şi servicii. Ne-ar trebui nişte reforme pe care alte state din regiune le-au făcut. Ne-ar trebui un cadru fiscal permisiv pentru investiţiile în zonele rurale şi oraşele foarte mici, nişte investiţii în infrastructură care să permită mobilitatea şi mizăm că, în principiu, această populaţie este mult mai ieftină”, a spus Bucşa.


Valentin Lazea, economist şef la BNR, are și o posibilă soluţie: „Fiecare universitate de stat să aloce gratuit 10% din locurile sale direct pentru cei care provin din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să se întoarcă şi să profeseze acolo (...), iar daca nu-şi respectă angajamentul să-şi plătească studiile”. „Ne batem joc de resursa, probabil una dintre puţinele, de a creşte PIB potenţial”, a conchis Lazea.

abonare newsletter