Economie

Vass: Investitorii ne vor. Care e adevărul şi unde e situat Clujul?

<p /><img src="documente/stories/11_noiembrie/10_ziua/06 conf andreea paul vass pdl rp 06.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Guvernul încearcă să ne convingă de atractivitatea investiţională a României.

Clujul e situat pe una dintre primele poziţii în topul pe ţară al judeţelor realizat în funcţie de numărul investiţiilor străine, însă regiunea de Nord-Vest, din care face parte şi judeţul nostru, e la coada clasamentului.

După plecarea Nokia, Guvernul a început o adevărată campanie de convingere a populaţiei şi a mediului de afaceri de faptul că România este încă atractivă pentru investitori. Într-un comunicat recent emis de consilierul guvernamental Andreea Paul Vass se precizează că ţara noastră a atras în ultimii 20 de ani 2,22 miliarde euro, cu 440 milioane euro mai mult decât Bulgaria, „în pofida atractivităţii fiscale superioare a Bulgariei”.


„Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2010 se ridică la 52,6 miliarde euro în România, peste nivelul de 36,2 miliarde euro înregistrat de Bulgaria. Intensitatea stocului de investiţii străine raportate la PIB este mai mică în România (43,1% din PIB) decât în Bulgaria (100,5% din PIB), în anul 2010, ceea ce relevă un potenţial al României extrem de ridicat pentru atragerea ISD (investiţii străine directe– n.r.) în viitorul apropiat”, se arată în comunicat.

Ideal ar fi să ne comparăm cu alte ţări


„Istoric, România este mai atractivă decât Bulgaria, nu reprezintă o surpriză. Ideal ar fi să ne comparăm cu alte ţări din vecinătate, precum Ungaria, Cehia sau Polonia. Oricum, în materie de atractivitate, momentan, Asia e un magnet pentru investitori datorită costurilor mai mici cu forţa de muncă”, spune la rândul său analistul economic clujean, Mihai Mândruţiu.

România ocupa prima poziţie în Europa de Sud-Est, în funcţie de numărul investiţiilor străine directe realizate în perioada 2006-2007, în perioada pre-criză, cu 149 de proiecte, conform unui studiu al companiei de consultanţă Ernst & Young. Pe următoarele locuri se situau atunci Serbia, cu 63 de proiecte, Bulgaria, cu 60 şi Turcia cu 40 de proiecte.


Cum stă Clujul?

În topul judeţelor realizat de econtext.ro în funcţie de numărul de companii străine înmatriculate în prima parte a anului, Clujul se situează pe locul 4 cu 23 de înregistrări.


Cele mai multe societăţi comerciale cu capital străin s-au înmatriculat în Bucureşti. Astfel că, din totalul de 404 companii străine care s-au deschis în România în prima lună a anului, 139 au ales Capitala. Pe locul doi se află Ilfov, cu 31 de companii, iar pe trei este judeţul Timiţ, cu 28 de companii.

Interesul pentru Cluj poate fi cuantificat şi prin cererea de închiriere a spaţiilor pentru birouri. Astfel, conform declaraţiilor agenţiilor imobiliare, interesul pare a fi crescut în continuare, însă cu predilecţie în anumite domenii. „Rămâne valabilă problema deficitului de clădiri de birouri, nu au fost puţine ocaziile în care am avut cereri de la companii multinaţionale pe care nu le-am putut onora pentru că suprafaţa solicitată de aceştia nu este disponibilă în puţinele clădiri de birouri pe care Clujul le are în acest moment”, a spus Andreea Miron, director marketing al agenţiei Remax Grup de Lux. „Majoritatea cererilor sunt din partea companiilor care activează în domeniul IT si call-center”, adaugă Miron.


Clujul, un pol al interesului în regiune

Situaţia e diferită în ceea ce ne priveşte dacă analizăm clasamentul pe regiuni, realizat de aceast dată în funcţie de valoarea investiţiilor din ultimii 20 de ani.

Cu 2,23 miliarde de euro, regiunea Nord-Vest, căreia îi aparţine şi Clujul, ocupă doar locul 6, la coada clasamentului.

Bucureşti – Ilfov este zona către care s-au îndreptat cele mai multe investiţii directe ale companiilor străine, după cum arată o statistică realizată de Banca Naţională a României (BNR). Regiunea a cumulat 62,2% din investiţiile străine, adică 32,7 miliarde de euro.

După Bucureşti-Ilfov urmează regiunea Centru, care cuprinde judeţele Alba, Sibiu, Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov, cu, 3,9 miliarde de euro, iar pe a treia poziţie se situează regiunea Sud-Muntenia, unde investiţiile au ajuns 3,81 miliarde de euro.

abonare newsletter