Economie

Producţia de floarea soarelui este una record

<p />Producţia României de floarea-soarelui este una record în 2011 şi se apropie de două milioane de tone, a declarat miercuri, într-o conferinţă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.

„Niciodată nu am trecut de 1,3-1,4 milioane tone. Piaţa uleiului şi a florii soarelui este una excepţională pe plan internaţional, iar preţul nu a scăzut”, a spus Tabără.

Ministrul Agriculturii a apreciat că în 2011 a fost o combinaţie de factori climatici fericită pentru agricultură, tehnici şi finanţare venită la timp, dar că România are în continuare o „zonă bolnavă” în agricultură - gestionarea surselor de apă (viituri primăvara, secetă vara şi toamna), echilibrul nutriţional al solului care va genera costuri suplimentare pentru producători, eroziunea solului (şapte milioane de hectare cuprinse de acest fenomen).

Tabără a menţionat că producţia de rapiţă se cifrează la 900.000 de tone în condiţiile în care suprafaţa cultivată a scăzut cu 150.000 hectare faţă de anul trecut, iar producţia de grâu în 2011 a depăşit opt milioane de tone, dar o cotă de 20%-30% nu apare în evidenţă. Producţia de grâu raportată este de 7,2 milioane tone.

Oficialul MADR a amintit şi faptul că agricultura aduce în România în trimestrele trei şi patru fonduri europene de peste 1,2 miliarde euro şi că în primele nouă luni din 2011 în domeniul agriculturii şi în cel agroalimentar s-au dezvoltat peste 20.000 de agenţi economici, mai mult decât dublu comparativ cu construcţiile - 9.000 de agenţi economici.

abonare newsletter