Economie

VERDE pentru amenajarea luncii Someșului Mic. Proiectul spaniolilor se „așterne” în teren

Administrația locală a eliberat autorizația de construire pentru proiectul de revitalizare a malurilor Someșului Mic.

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca a eliberat autorizația de construire pentru revitalizarea malurilor Someșului Mic, zona 1.

 


Autorizația de construire emisă de administrația locală vizează proiectul „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului, modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și cicliste pe malurile râului, zona 1 – Lunca Someșului Mic” – proiect ce vizează segmentul de la Podul Horea, până la limita administrativă cu comuna Florești.

Lucrările propuse vor dura 24 de luni și sunt întocmite în baza proiectului elaborat de SC Practica Sociedad Civil, cu sediul în Madrid, Spania, respectiv de José Ramón Sierra y Gómez de León, arhitect cu drept de semnătură. Proiectul este inclus în categoria de importanță „C” – construcții de importanță normală, a căror neîndeplinire nu implică riscuri majore pentru societate și natură.


„Avizele le-am obținut pe toate, mai avem de obținut autorizația de construire, lucrăm la detaliile de execuție și la finalizarea proiectului tehnic. Urmează să lansăm și licitațiile de execuție anul acesta pentru ambele zone. Avem deja semnate contractele de finanțare din fonduri europene, ambele proiecte însumează peste 32 de milioane de euro investiți în regândirea și reamenajarea malurilor”, a precizat șeful Direcției de Dezvoltare Locală și Managementul Proiectelor din Primăria Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, la sfârșitul lunii octombrie.

Revitalizarea Luncii Someșului Mic, un proiect de 123 mil. lei

Potrivit unei Hotărâri adoptate în Consiliul Local Cluj-Napoca, în mai 2019, revitalizarea zonei 1 – Lunca Someșului Mic va costa 123.696.371 de lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca se ridică la 34.038.247 de lei. Această investiție este completată de celelalte două segmente: zona 2 – Parcul Armătura şi zona 3 – platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” (cu o valoare totală de 44.242.722 de lei, din care contribuţia proprie a municipalităţii este de 4.199.883 de lei).


Planul de revitalizare a malurilor Someșului Mic – proiect cu o valoare totală de peste 168 de milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro) – cuprinde, printre altele, amenajarea de patru noi poduri pietonale și de biciclete, mobilier urban, iluminat public, dotări de agrement, recreere și sport, lucrări de protective vegetative și plantări de arbori, dar și modernizarea spațiilor publice.

Sunt vizate intersecția străzilor Alexandru Davila și Donáth – Pod Horea și Parcul Armătura – secțiune delimitată de podeț pietonal strada Parcul Feroviarilor și pod strada Fabricii. De asemenea, un pod pietonal va fi amenajat în zona Parcul Rozelor, urmând a fi construite și piste de biciclete, respectiv alei pietonale.


CITEȘTE ȘI:

Cum vor arăta malurile Someșului după modernizarea acestora


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter