Economie

Nokia – zgârcita Europei!

<p><img src="documente/stories/11_noiembrie/08_ziua/03 nokia jucu td 184.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Dintre marile companii care au închis sedii în Cluj și și-au concediat angajații, Nokia a fost cea mai zgârcită la salarii compensatorii.</p>

Finlandezii le oferă angajaţilor concediaţi între 2.250 şi 6.000 de lei şi câte un smartphone. Angajaţii ING disponibilizaţi la Cluj au primit un pachet compensatoriu de trei salarii lunare nete plus 2.000 de euro, iar cei ai Ursus minim şase salarii compensatorii.

 


 

Suma pe care producătorul de telefoane mobile o scoate din buzunar pentru fiecare angajat este semnificativ mai mică comparativ cu compensaţiile oferite de ING, la sfârşitul lunii iulie, după închiderea Centrului de Servicii de la Cluj sau de Ursus, la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care producătorul de telefoane mobile a primit facilităţi de la stat de peste 20 de milioane de euro, spre deosebire de celelalte două companii.


Finlandezii oferă angajaţilor disponibilizaţi între 3 şi 8 salarii compensatorii, adică între 2.250 şi 6.000 de lei plus un smartphone produs la Jucu, care costă la liber 165 de euro bucata, după ce s-au respins propunerile făcute de sindicate şi de autorităţi de a le plăti angajaţilor care vor fi concediaţi odată cu închiderea fabricii de la Jucu 20 până la 30 de salarii compensatorii.

Situaţia nu e deloc roz nici comparativ cu plecarea fabricii Nokia, de la Bockum din Germania, care s-a închis în 2007, unde compensaţiile minime au fost de 60 de salarii minime ale landului, adică peste 80.000 de euro.


Situaţia financiară din anul anterior plecării

Toate cele trei companii au înregistrat o creştere a veniturilor în anul anterior plecării. Astfel, producătorul de bere Ursus Breweries a încheiat anul financiar 2009 cu un avans al cifrei de afaceri de 27% faţă de anul financiar anterior, grupul ING a avut o cifră de afaceri de 72 de miliarde de dolari în 2010, în creştere cu 5 miliarde faţă de 2009, iar
Nokia România a făcut un profit net de 43 mil. euro în 2010, în creştere cu 14% faţă de 2009.


În momentul anunţului de suspendare a activităţii toate cele trei companii au invocat adapatarea la recesiune prin eficientizarea şi reducerea costurilor.

abonare newsletter