Economie

FMI: Energie mai scumpă pentru bogaţi

<p><img class="caption" src="documente/stories/02_februarie/09_ziua/jeffrey-franks.jpg" border="0" alt="Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks" title="Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, spune că e mulţumit de progresele făcute de România" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Oficialii FMI spun că decizia României de a nu mai accesa ultima tranşă din acordul cu FMI este un semnal bun pentru pieţele internaţionale.</p> <p>Oficialii Fodului Monetar Internaţional au afirmat că decizia României de a nu mai accesa ultima tranşă din acordul cu FMI este un semnal bun pentru pieţele internaţionale.</p> <p>Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că preţul la energie şi gaze pentru populaţie se va mări gradual până în 2015, ca urmare a liberalizării preţurilor, dar că totuşi acestea vor creşte diferenţiat pentru persoanele bogate şi pentru cele defavorizate.</p> <p>Jeffrey Franks a declarat, la finele misiunii comune de evaluare a FMI, CE şi Banca Mondială, că românii nu trebuie să se aştepte la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze în următoarea perioadă, în condiţiile în care procesul de liberalizare a costurilor se va realiza gradual, până în 2015, şi diferenţiat pentru persoanele bogate şi cele vulnerabile.</p>

„Gospodăriile nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri în viitorul apropiat, întrucât procesul de liberalizare a preţurilor la electricitate şi gaze va începe mai târziu şi se va finaliza în 2015. Încă nu am definit când va începe pentru că vrem să lucrăm mai întâi la definirea persoanelor vulnerabile şi vrem să le asigurăm protecţie. Guvernul României, Ministerul Muncii şi Ministerul Economiei vor lucra cu autoritatea de reglementare în domeniul energiei. Toţi consumatorii vor avea o ajustare înceată pentru a proteja persoanele sărace”, a declarat Franks, citat de Mediafax.

Franks e mulţumit de rata inflaţiei

De asemenea, şeful misiunii FMI în România a afirmat că Fondul este mulţumit de progresele economice ale României, el precizând că rata inflaţiei în România a evoluat în linie cu aşteptările experţilor internaţionali şi a BNR. Asta în condiţiile în care au existat scumpiri la alimente şi combustibili care au dus indicele preţurilor de consum uşor peste valoarea anticipată. Oficialul FMI crede însă în reducerea inflaţiei în perioada următoare şi în prognoza BNR privind evoluţia preţurilor în 2011.


Acordul preventiv va ajuta România în alegeri

De asemenea, Franks a declarat că decizia autorităţilor române de a opta pentru un acord preventiv de doi ani cu Fondul a fost una „înţeleaptă”, menţionând totodată că odată cu semnarea acestuia va exista stabilitate în perioada alegerilor. „Nu este ceva neobişnuit pentru ca ţările ce trec prin perioade de campanie electorală să aleagă să aibă un program care acoperă şi acea perioadă, pentru că acordă încredere investitorilor şi pieţelor internaţionale că politicile economice nu se vor schimba radical. Eu cred că este o decizie înţeleaptă pentru că, indiferent cine câştigă alegerile, vrem să avem stabilitate în politicile economice pe acestă perioadă”, a mai declarat Jeffrey Franks.

Renunţarea la ultima tranşă, semnal bun pentru Occident

Reprezentantul FMI în România a mai afirmat că decizia României de a nu mai accesa ultima tranşă din împrumutul cu FMI este un semnal bun pentru pieţele internaţionale, BNR arătând că are rezerve suficiente. De asemenea, Franks a precizat că are toate motivele să creadă că nu vor fi probleme în trecerea acestei evaluării prin board-ul FMI din martie. Vă reamintim că preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, că România nu va mai trage ultima tranşă de la FMI, de un miliard de euro, dată fiind evoluţia economică, precizând că va fi trasă doar tranşa de la UE. Rezervele valutare ale BNR au crescut în ianuarie cu 257 milioane de euro, ajungând astfel la 32,68 miliarde euro, în contextul virării unei tranşe de circa 900 de milioane de euro de către FMI.

abonare newsletter