Economie

Moody's respinge proiectele europene de control asupra agenţiilor de rating

<p />Agenţia de rating Moody's a criticat vehement proiectele europene de reformă în acest sector, considerând că dacă vor fi puse în aplicare „vor tăia statelor şi întreprinderilor europene accesul pe piaţă”, după cum se afirmă într-o scrisoare adresată liderilor de pe vechiul continent, citată de cotidianul german Die Welt, notează AFP.

Măsurile pe care europenii le au în vedere „vor creşte volatilitatea pieţelor”, este de părere Moody's într-o scrisoare semnată de şeful agenţiei, Michel Madelain, semnată la 31 octombrie şi trimisă ministrului polonez de finanţe, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului European, precum şi omologilor acestuia.

Preşedintele pentru Europa al Moody's, Frederic Drevon, şi o purtătoare de cuvânt a ministrului polonez au confirmat existenţa scrisorii.

Moody's reproşează europenilor, ale căror proiecte precise nu au fost încă dezvăluite, mai ales faptul că vor să fixeze ei înşişi criteriile de rating şi să împiedice ca aceeaşi agenţie să noteze aceeaşi ţară mai mulţi ani la rând.

„Aceste măsuri ignoră modalitatea în care investitorii folosesc agenţiile de rating”, avertizează Moody's în scrisoarea sa.

În ce priveşte posibilitatea de a împiedica publicarea notei acordate unui stat, „astfel s-ar diminua încrederea şi s-ar crea volatilitate. Este o măsură contraproductivă”, a menţionat Frederic Drevon pentru Die Welt, citat de Agerpres.

abonare newsletter