Economie

Traian Băsescu avertizează asupra riscurilor bancare

<p />Preşedintele Traian Băsescu a punctat că interesul României la Consiliul European de miercuri vizează menţinerea fluxurilor de capital al băncilor europene în ţările care nu se află în zona euro în procesul de recapitalizare a acestora, şeful statului menţionând totodată că nu se aşteaptă ca acest lucru să fie înţeles de mass-media din România.

„Probabil aţi sesizat că a existat insistenţă din partea noastră să existe o formulă de garanţie pentru menţinerea fluxurilor de capital al băncilor-mamă cu sediul în UE în zona euro în raport cu România sau, dacă vreţi, cu statele din afara zonei euro, unde au subsidiar. Sigur, nu am pretenţia ca lucrul acesta să fie înţeles şi cu atât mai puţin susţinut de mass-media din România, însă vreau să vă dau câteva cifre care poate dacă ajung corect la populaţie se înţelege mai bine situaţia în care ne aflăm”, a declarat Băsescu, înaintea plecării la Bruxelles, undeva va participa la Consiliul European.

El a reiterat că România susţine ca în procesul de capitalizare a băncilor din zona euro să se ţină cont şi de nevoia de a se menţine fluxurile de capital în filialele lor aflate în zona non-euro.

„Anul acesta, România a împrumutat de pe piaţa bancară internă 56 de miliarde de lei, suma va fi completată de fapt până la sfârşitul anului, vor mai fi împrumuturi, pentru a-şi acoperi cheltuielile bugetare şi a susţine deficitul. Asta înseamnă 13,2 miliarde de euro de pe piaţa internă plus alte două miliarde de euro de pe piaţa externă. Dacă fluxurile de capital oferite de băncile-mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar micşora, România ar fi într-o dificultate foarte mare. Adică, nu am mai putea finanţa nici măcar bugetul de cheltuieli de anul acesta”, a explicat Traian Băsescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter