Economie

Clujul - pe locul doi în ţară la reţeaua bancară

<p />Cu 279 de sucursale de bănci deschise, Clujul se situează pe locul doi în topul judeţelor realizat de wall-street.ro în funcţie de numărul de unităţi bancare în funcţiune, la mare distanţă de primul loc – judeţul Ilfov, care are peste 1.100 de unităţi, dar aprope de următorul clasat – judeţul Timiş, cu 256 de sucursale.

Reţeaua bancară a atins un vârf la finele anului 2008, când instituţiile de credit aveau deschise în toată ţara 6.552 de sucursale. Criza a obligat băncile să-şi restructureze activitatea, astfel că, la finalului anului 2010, sistemul bancar românesc mai număra doar 6.218 unităţi, cu 334 sucursale mai puţin decât în urmă cu doi ani.

„În mod clar vom vedea o tendinţă de reducere a capacităţii de distribuţie prin reţele, pentru că nivelul actual nu se mai justifică în condiţiile pieţei. O să vedem o altă abordare, de consolidare pe sistemul bancar, pentru că nu mai poate fi ignorată problema costurilor, a eficienţei. Astăzi, principala ocupaţie a băncilor este să gestioneze creditele neperformante şi cheltuielile în general, nu creşteri de venituri, pentru că acestea în cel mai bun caz rămân pe loc”, a explicat trendul pieţei bancare din România Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank, citat de Ziarul Financiar.

abonare newsletter