Economie

Inventarul investitorilor străini care vor să ia locul Nokia

<p /><img src="documente/stories/10_octombrie/25_ziua/02 nokia jucu td 185.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Monitorul de Cluj a ordonat companiile care ar putea lua locul Nokia după cifra de afaceri pe 2010 exprimată în dolari.

După numai o lună de la anunţul oficial al desfiinţării fabricii Nokia din România, inventarul companiilor interesate să se instaleze la Jucu arată consistenţă atât numerică, cât şi valorică.

Reprezentanţi ai Guvernului şi ai administraţiei locale au făcut publice numele mai multor companii interesate să se mute în Tetarom III, în timp ce, neoficial, alţi potenţiali investitori au fost vehiculaţi de presă. Bosch,Terapia Ranbaxy, Grupul ZTE, Huawei, Ericsson, Dell sunt pe lista investitorilor al căror interes pentru halele Nokia a fost declarat public, în timp ce pe lista speculaţiilor se numără IBM sau Tata Motors.

Monitorul de Cluj a realizat ordonarea companiilor care ar putea lua locul Nokia după cifra de afaceri pe 2010 exprimată în dolari.

1. IBM - 99,9 miliarde USD

Compania a anunţat că este interesată de achiziţionarea unei fabrici în România. IBM vine cu un program care urmează să creeze 3.000 de locuri de muncă pentru specialiştii români.

Veniturile totale înregistrate în anul 2010 au fost de 99,9 miliarde de dolari, în creştere cu 4% faţă de 95,8 miliarde de dolari înregistrate în 2009. Profitul net înregistrat în anul încheiat pe 31 decembrie 2010 a fost de 14,8 miliarde de dolari, faţă de cele 13,4 miliarde de dolari obţinute în anul 2009, în creştere cu 10%.

2. Tata Motors - 67,4 miliarde USD

Constructorul indian de autovehicule Tata Motors era interesat să realizeze o investiţie în judeţul Cluj în Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, lângă investiţia Nokia, conform declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, încă din luna aprilie a acestui an. După plecarea Nokia, consilierul personal al premierului Emil Boc, Andreea Paul Vass, întăreşte speculaţiile referitor la dorinţa de investiţie a indienilor la Jucu. Ea declara că există 21 de companii străine interesate să investească în România. „Cu zece dintre ele ne aflăm în discuţii avansate. Una dintre ele este din domeniul componentelor auto, iar investiţiile totale ar putea atinge un miliard de euro”, a afirmat Vass.

În anul fiscal 2010, grupul a avut venituri de 67,4 miliarde de dolari, din care 57% au provenit din operaţiuni din afara Indiei.

3. Bosch - 63 miliarde USD

Cifra de afaceri a Grupului Bosch a crescut la nivel global cu 24% în 2010, atingând valoarea de 63 miliarde de dolari şi depăşind cu circa 1 miliard de euro nivelul din 2007, dinaintea crizei.

Negocierile cu furnizorul de tehnologie şi servicii au fost anunţate de Preşedintele administraţiei judeţene, Alin Tişe. „Consiliul Judeţean este în discuţii şi în analiză cu un investitor strategic important. Clujul face parte din cercul restrâns analizat de către concernul Bosch. Locaţia este Tetarom – zona industrială. În prezent se efectuează probe de sol, se analizează locaţia şi posibilitatea de investiţie în această zonă industrială. Mai multe informaţii vi le vom putea oferi doar cu acordul Bosch în cel mai scurt timp”, spunea Tişe la doar o zi după anunţul închiderii fabricii de la Jucu.

4. Dell - 61 miliarde USD

Compania Dell, al doilea producător de PC-uri la nivel mondial, a avut un 2010 excelent, cu venituri de peste 61 miliarde dolari, iar o parte din profiturile de peste 2,6 miliarde dolari ar putea fi cheltuite pentru investiţii la noi. Dell se numără, alături de Huawei şi Ericsson, printre companiile care ar putea cumpăra fabrica Nokia de la Jucu, potrivit lui Valerian Vreme, ministrul comunicaţiilor.

5. Huawei - 30 miliarde USD

Compania chinezească a avut venituri de aproape 30 miliarde dolari în 2010. Huawei şi-a anunţat recent intenţia de a deschide un centru de suport global în ţara noastră.

Producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei va investi 200 milioane euro în România până în 2014, principalele proiecte fiind un centru de proiectare al companiei în zona Pipera, precum şi realizarea unei reţele de fibră optică la nivel naţional în parteneriat cu Transelectrica.

Directorul general al companiei Huawei România, Jeff Wang, declara la începutul lunii septembrie că producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei intenţionează să deschidă în România al patrulea centru de suport global, primele trei fiind localizate în China, India şi Mexic, care va fi deservit de 1.500 de angajaţi până la finele anului 2014, din care 80% vor fi români.

6. Ericsson - 28,2 miliarde USD

Cei peste 90.000 de angajaţi din 175 de ţări au generat, în 2010, venituri de 28,2 miliarde dolari. Ericsson este cel mai important furnizor mondial de tehnologie şi servicii pentru operatorii de telecomunicaţii, lider de piaţă în domeniul tehnologiilor mobile 2G, 3G şi 4G.

7. Grupul ZTE - 7 miliarde USD

Producătorul chinez de echipamente telecom ZTE a avut afaceri de peste 7 miliarde de euro în 2010.

Săptămâna trecută Alin Tişe confirma interesul ZTE şi Terapia-Ranbaxy de a investi în parcul industrial Tetarom III, după ce în luna august Ministerul Telecomunicaţiilor anunţa că producătorul chinez intenţionează să deschidă în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru. ZTE anunţa, de asemenea, că va înfiinţa la Bucureşti un centru de perfecţionare a tinerilor în acest domeniu şi studiază piaţa pentru a deschide, într-o zonă defavorizată, o fabrică de asamblareste.

8. Terapia-Ranbaxy - 117 milioane USD

Cifra de afaceri a firmei Terapia SA a urcat în 2010 la 117 milioane de dolari, de la 81 de milioane de dolari 2009.

Terapia-Ranbaxy administrată prin SC Terapia SA Cluj a raportat un profit net aproape dublu în 2010, faţă de 2009. Astfel că, dacă în 2009, profitul net al companiei depăşea 38 de milioane de lei, în 2010 valoarea indicatorului sare de 74 de milioane de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter